Всичко от света на
модата

Тимомегалия при деца

2-02-2016, 12:32
1594
0
Тимомегалия при деца
Детска тимомегалия – това е увеличението на тимусната жлеза при децата. Това състояние е доста често се диагностицира при деца в ранна възраст, особено често се среща тимомегалия при деца до една година. Тимусната жлеза се намира в предната част на горния отдел на гръдната кост. В детството си тя се състои от два компонента – на гърдата и на маточната и стига до ръба на езика. Друго име на тимусната жлеза – "желязо детството". Причини за неговото увеличаване могат да бъдат ендогенни или екзогенни фактори, така и комбинация от тях. Днес лекарите признават като влиянието на наследствеността (това е потвърждава се наличието на определени гени), така и влиянието на патология на бременността, инфекциозни заболявания на майката, по-късните бременности, нефропатии.

Тимомегалия при деца: симптоми


Основните симптоми на тимомегалии при децата това са:

 • увеличаване на размера на лимфните възли;

 • увеличаване на аденоиди, сливиците, тъкани задната повърхност на орофаринкса;

 • увеличаване на thymus добре се вижда на рентгеновском снимка;

 • хипотония;

 • аритмия;

 • появата на "мраморно" модел на кожата;

 • студени ръце и крака, хиперхидроза;

 • наднормено тегло, затлъстяване;

 • при момичетата гипоплазия на половите органи при момчетата фимоз или крипторхизм;


 • Симптоми тимомегалии при деца до една година: • при раждането си бебето е с голяма тежест;

 • рязка смяна на теглото (лесно се набира и вълни на тегло);

 • на гърдите му се вижда венозна сеточка;

 • бледност;

 • при напрежение (например, плаче) цианоза;

 • кашлица (без настинки), се увеличава в легнало положение;

 • повишаване на температурата до субфебрильной, изпотяване (без настинки);

 • аритмия;

 • чести регургитация.


 • При деца с тимомегалией по-често се наблюдават респираторни вирусни и инфекциозни заболявания, намаляване на имунитета.

  Тимомегалия при деца: лечение на


  Лечението се определя индивидуално, в зависимост от выраженности на заболяването и общото състояние на имунитета и здравето на детето.
  Преди всичко, трябва да се спазват гипоаллергенную диета. Децата с тимомегалией на 3-та степен обикновено се отменя на шест месеца се ваксинират (с изключение на ваксини за полиомиелит).
  Медикаментозно лечение тимомегалии при деца се назначава по време на пристъп или в случай на сериозни нарушения на здравето.
  По време на пика на болестта се използва 5-дневен курс на глюкокортикоиди.
  При подготовката на оперативното вмешателство на деца до 3-годишна възраст се предписва преднизон или хидрокортизон (по индивидуална схема). В период на подготовка за операция и по време на рехабилитация след нея задължително е да се следи кръвното налягане на детето.
  В диетата на децата с това разстройство трябва да бъде достатъчно храни с високо съдържание на витамин С (отвари от шипка, български пипер, морски зърнастец, лимони, касис, магданоз и т.н.).
  За стимулиране на кората на надбъбречната жлеза на деца с тимомегалией предписват глицирам. Също така често се прилагат имуномодулатори и адаптогени, например, элеутерококк, лимонова трева китайски или жен-шен (обикновено курсът се повтаря на всеки 3-4 месеца).
  За лечение на тимомегалии при деца е категорично забранено да използвате аспирин – тя може да провокира развитието на аспириновой астма .
  Веднъж на шест месеца да провеждат курс на лечение этимизолом, глицерамом. Обикновено диспансеризация и лечение се извършват след достигане на дете 6-годишна възраст.
  Тимомегалия при деца

  Родителите трябва да обръщат специално внимание на предотвратяване на респираторни вирусни и инфекциозни заболявания, тъй като при тимомегалии риска от възникването им значително се увеличава.
  Също така е Полезно прилагането на физиотерапевтични процедури и естествени стимулиращи средства (отвари и настойки от лечебни растения поотделно или в такси).
  Обикновено симптомите тимомегалии при деца се наблюдават до 3-6 години. След това те или изчезват, или се прераждат в други заболявания. Точно за предотвратяване на развитието на нови болести, така че е важно своевременно и правилно да назначи лечение и внимателно изпълнява всички указания на педиатър.
  Интересен по темата
  Нейрогенный пикочния мехур
  Нейрогенный пикочния мехур
  Нейрогенный на пикочния мехур - обща дефиниция за редица нарушения в работата на пикочния мехур, выражающихся в нарушение на отделянето на урина или
  Увеличен черен дроб на дете
  Увеличен черен дроб на дете
  Увеличаване на размера на черния дроб се среща при деца на различна възраст, в това число и на гръдните деца. Причините могат да бъдат различни, от
  И Брадикардия при деца
  И Брадикардия при деца
  Понякога при децата в различни възрасти лекарите диагноза брадикардию - намаляване на броя на сърдечната честота, която не е самостоятелно
  Щитовидната жлеза при деца
  Щитовидната жлеза при деца
  Щитовидната жлеза е важен орган в нашето тяло. Затова го заболявания водят до влошаване на здравето като цяло. В нашата статия ще ви разкажа за това,
  Алергия към мляко при децата
  Алергия към мляко при децата
  Една от видове алергии, които се срещат при децата, е алергичен към мляко, въпреки че е трудно да си представим, защото се смята, че млякото е
  Катаральная ангина при деца - лечение
  Катаральная ангина при деца - лечение
  Катаральная ангина - форма на ангина, при която сливиците не са обхванати от разцвет, но другите симптоми - зачервяване на гърлото, болка и влошаване
  Синдром на Рей при деца
  Синдром на Рей при деца
  Синдром на Рей - достатъчно е опасно състояние, характеризиращо се с цироза на черния дроб и влошаване на работата на мозъка, причинени от лекарства
  Болест на Кавазаки при деца
  Болест на Кавазаки при деца
  Болест на Кавазаки - остро състояние, което се случва в детска възраст, характеризиращо се с разкъсване на стените на кръвоносните съдове и
  Аритмия при деца
  Аритмия при деца
  Днес децата много болезненнее, отколкото някакви си 20 години. И то не само в областта на екологията, която с всеки изминал ден става все по-лошо.