Всичко от света на
модата
» » Вегето-съдова дистония при деца

Вегето-съдова дистония при деца

12-02-2016, 08:24
614
0
Вегето-съдова дистония при деца
Днес ние ще говорим за това разпространено заболяване, като синдром на вегетативна дистония (ВБС), или вегето-съдова дистония (по-нормално, но няколко остаряло наименование). Според статистиката, ВБС страдат около 80% от хората. Най-често вегето-съдова дистония се проявява при децата, особено на възраст от 7-8 години и при юноши. През последните години лекарите отбелязват появата на признаци на вегето-съдова дистония, дори и при новородени.
Какво е ВБС?
Какво е синдром на вегето-съдова дистония? С думата "дистония" все по-малко ясно: това е нарушение на тонуса на кръвоносните съдове. Всички, предполагам, е известно, че нашите кръвоносни съдове могат да бъдат в различен тон при различни външни обстоятелства. Т.е. в зависимост от това, горещо ни или студено, бягаме ние, или лъжем, да слушат пеенето на птици или нервничаем от проблеми по време на работа – тонуса на кръвоносните съдове ще е различна и, съответно, различни ще бъдат и притока на кръв в тези съдове. А това от своя страна влияе на това, как изпълняват своите функции различни органи и системи на нашия организъм.

И така, с "съдова дистония" ние разбираме. А защо тя се нарича още и вегетативната? Защото тонус на кръвоносните съдове в тялото ни "заведует" вегетативна нервна система. Просто казано, тя изпраща на третираните седалище мозъка сигнал от външния свят към съдовете органи и регулира по този начин функциите на тези органи.
От тук става ясно, защо страдащи хора ВБС се оплакват понякога на неразположение едва ли не във всички части на тялото веднага: от тях може да бъде повишено или ниско кръвно налягане, болки в стомаха, обща слабост, раздразнителност или депресия и т.н. Наистина, прояви на ВБС може да повлияе на всички органи и системи в организма. Главно, като цяло, страдат кръвоносната и храносмилателната система, а също и психиката.

Причините вегето-съдова дистония • генетично предразположение;

 • перинатальные фактори: неблагоприятно време на раждането период, родовите травми и т.н.;

 • характеристики физика;

 • пубертатный период;

 • психосоматични фактори: индивидуалните особености на психиката (тревожност, склонност към депресия и т.н.) и неблагоприятни условия на външната психологическа среда (конфликти в семейството, прекомерно натоварване в училище и т.н.);

 • някои травми и заболявания, особено свързани с увреждане на нервната система (например, захарен диабет, мозъчно сътресение, отравяне, тумори и т.н.).


 • Колкото по-опасно вегето-съдова дистония?


  Вегето-съдова дистония могат да имат последици под формата на тежки хронични заболявания, тъй като тя нарушава нормалното функциониране на почти всички органи и системи на организма. Например, невылеченный ВБС по кардиальному тип (когато клиничното проява е нарушение на ритъма на сърцето) с напредване на възрастта могат да станат причина за аритмия; всяка форма на ВБС, ако я стартирате, може да доведе до хронични заболявания на дихателната, храносмилателната, отделителната и други системи, както и към психични заболявания.

  Как да се лекува вегето-съдова дистонию?


  Разбира се, не трябваше да се лекува, трябва своевременно да се отдадете на профилактика на вегето-съдова дистония. Това е воденето на здравословен начин на живот, да се дозират разумно физическо натоварване, избягване на преумора и стрес.
  Лечение на ВБС, ако все пак такава диагноза, е назначена в резултат на задълбочен преглед от няколко специалисти. Като цяло децата с ВБС трябва да бъде под постоянно наблюдение от педиатър, невролог, а също и в тесен специалист в съответствие с водещ проява на болестта (това може да бъде кардиолог, гастроентеролог, ендокринолог, психиатър и т.н.)
  Обикновено при избора на методи за лечение на предпочитание немедикаментозному изложени на риск. Оптимизирани режим на труд и почивка, се назначава масаж, физиотерапия, иглорефлексотерапия и т.н. Диета при вегето-съдова дистония се свежда до изключване от диетата на остър, пушена, пържено, солено, това е всичко, което усложнява работата на стомашно-стомашно-чревния тракт. Добър ефект дават при вегето-съдова дистония рационално подбрани физически упражнения, акцент в които не се прави на сила, а на редовността. Не трябва да се пренебрегва лечението на вегето-съдова дистония и народни средства за защита.

  Вегето-съдова дистония - фолк • Чай от смърчови иглички. Вземете половин чаша зелени иглички, за предпочитане млади, изсипва се в термос и се налива 700 мл вряла вода.
  Вегето-съдова дистония при деца
  Оставете за една нощ. На сутринта се прецежда и се пие отвара вместо вода през деня. Курс на лечение 4 месеца.

 • Лечение на плодове от хвойна. Всеки ден има плодове от хвойна, като се започне с 1 броя и увеличаване с 1 зрънце всеки ден, достигайки до 12. След това продължи, като намалява на 1 бери на ден.


 • Ако изброените методи не е достатъчно, лекар индивидуално взима медицински курс.
  Ако ВБС детето своевременно диагностицирани, системно лечение в 80-90% от случаите води до изчезване или значително намаляване на проявите на това заболяване.


  Интересен по темата
  Дете, изпотяване по време на сън
  Дете, изпотяване по време на сън
  Понякога родителите трябва да се справи с прекомерно изпотяване на бебето по време на сън. Това явление може да се наблюдава както при напълно здрави
  Студени ръце детето
  Студени ръце детето
  Случва се така, че родителите забелязват, че детето им е студено на ръцете. Защо това се случва? Може да е дете-ция или това е симптом за някаква
  Мокри сключен детето
  Мокри сключен детето
  Понякога дори и най-малка промяна в състоянието на детето може да служи като симптом на някаква болест. Обаче не си струва веднага изпадате в паника.
  Ацетон при деца - лечение
  Ацетон при деца - лечение
  Повишаване на нивото на ацетон в урината на детето - лош симптом, сопровождающийся влошаване на здраве, повръщане и повишаване на температурата.
  Вегето-съдова дистония при юноши
  Вегето-съдова дистония при юноши
  Една от болестите, които са най-изложени на децата именно в юношеските си години, е вегето-съдова дистония. Поради неправилно функциониране на
  Синусова аритмия при деца
  Синусова аритмия при деца
  Синусова аритмия - общо понятие, характеризующее нарушение на сърдечния ритъм, неговото ускоряване или забавяне. Се случва това явление и в детска
  Вегето съдова дистония последици
  Вегето съдова дистония последици
  Последици вегето-съдова дистония: до какво води заболяване Тежки последици вегето-съдова дистония могат да доведат до развитието на сериозни
  Клещи демодекс на ресницах - симптоми, лечение
  Клещи демодекс на ресницах - симптоми, лечение
  Признаци и лечение на кърлежи демодекс: здрави мигли Кърлеж демодекс - какво е това? Как се проявява demodicosis? Лечение на кърлежи към
  Вегето-съдова дистония
  Вегето-съдова дистония
  Вегето-съдова дистония: симптоми и премахване на Понякога виене на свят, сънливост, умора и нервност могат да свидетелстват за развитието на