• (13-03-2016, 19:14)   
 •   0   
 •  1344 
Заеды детето
Вероятно всеки от нас поне веднъж в живота си се сблъскват с проблема за възникването на така наречените зайед. Кожата и лигавицата в краища на устните се възпалява, появяват микротрещинки, които след това да се лекува, а след това отново се дразнят, доставка на много неприятни усещания.
Заеды (или ангулит) върху устните на детето могат да се появят по различни причини, от които ще зависи хода на лечение на заболяването. Нека да разгледаме защо се появяват заеды.

Причини за появата на зайед


Агенти на тази болест могат да бъдат стафилокок, стрептокок или гъбички от рода candida. Тези микроорганизми обикновено се намират във всеки организъм, пишем го нормалната микрофлору. Но ако имунната система на детето по някаква причина се намалява, броят на тези бактерии да нараства и флора, се превръща в инфлуенца, което и води до по воспалениям.
Една от причините за развитие на ангулита е недостигът в организма на бебето витамин В2 (рибофлавин).
Ако детето ви страда от хронични заболявания (кариес, стоматит, тонзилит, дисбактериоза), то в този случай заеды са пряко следствие от тези болести, и да се справят с тях е възможно само като елиминира истинската причина.
Глистные нашествия също могат да станат причина за появата на зайед при малки деца.
Малки деца, изследващи света, опитвайки се с всички "на зъб", и престой на замърсени ръце и предмети в устата си, често водят до съответните последици. Също така деца могат да оближе устните в студа; появяващи се при този пукнатини могат да бъдат заразени, особено ако ги почеше, и се развива ангулит.
Така че, за да се определи истинската причина за появата на зайед детето, трябва да се подложи на медицински преглед и изследвани:

 • лаборатория на терени за откриване на причинителя на болестта;

 • общ анализ на кръвта;

 • изследване на изпражненията за яйцеглист и дисбактериоза;

 • проучване на ендокринната система (на щитовидната жлеза).


 • Отколкото да се лекува заеды на едно дете?


  Лечението трябва да бъде комплексно, тъй като причини за появата зайед могат да бъдат няколко. В зависимост от резултатите от изпитванията лекар ще ви предпише антибактериални мехлеми и лосиони,
  Заеды детето
  витаминен комплекс, имуномодулатори. Не купувайте мазила без рецепта, тъй като само лекар може обективно да прецени кое точно лекарство, ще ефективно именно за вашето дете.
  Също така задължително трябва да се регулира приема на храна на бебето. Нека му се даде храна, богата на витамини (зеленчуци, плодове според сезона, прясно изцедени сокове), увеличете консумацията на млечни продукти. Ако анализът ще покаже наличието на гъбична инфекция, ограничете сладкиши до минимум.
  Уверете се, че детето не облизывал устните, не нагризани нокти. Тренираш го спазват елементарни правила на хигиена: да си мият ръцете преди ядене, изплакнете устата си след хранене, да се ползват винаги само с кърпа, не пийте от чужди чаши и т.н. Това е особено важно, ако детето посещава детска градина или училище.
  Заедно с"Заеды детето" също четат: