• (13-03-2016, 19:14)   
 •   0   
 •  2119 
Микроспория при деца

Микроспория при децата - как да се заразят?


Микроспорией наричат най-разпространеното гъбично заболяване, най-често встречающееся при деца. При това заболяване са засегнати или кожата или косата си, в редки случаи ногтевая плоча. На 100 хиляди души микроскопией се разболяват 50-60. Според статистиката, заболяването е по-често подхващат момчета, вероятно поради своята повишена активност.
Науката различава два вида микроспории - зооантропонозную и антропонозную.
Представители на първата от тях "живеят" в косите и роговом слой на епидермиса болни деца. Те не винаги се предават от човек на човек. Заразяват по-често от животни. Заразяване на деца се случва при контакт с болни котки или кучета, предмети, които са били заразени с вълна или скалите.
Поради профилактика микроспории при децата е на първо място в спазването на правила за хигиена и грижи за домашни любимци. Освен, че вашето дете трябва да усвоят правило винаги измивайте ръцете си, независимо дали е след разходка или след това, като погали котката, обяснете му, че не могат да се насладят на чужда четка или гребен, носенето на неподходящи неща.
Антропонозная микроспория – рядко заболяване. Причината за нея е предаването на заразни гъбички при контакт с болен човек или за неща, намиращи се в опаковката.
Инкубационният период на заболяването продължава от две седмици до три месеца. След това детето се появява треска, а лимфни възли се увеличават. По кожата се появяват издайнически зачервяване, лющене и други неприятни неща.

Микроспория гладка кожа при деца


При новородени и кърмачета, възпалителни явления са особено изразени. Това е място, където пророс гъбички, се възпалява и става на червени петна с ясни граници. Постепенно увеличиваясь, покрита с малки мехурчета, кора. Стелаж или огнища придобиват формата на пръстен. При микроскопия на гладка кожа те удари лицето, шията, ръцете, раменете. Усеща умерен сърбеж.
Микроспория скалпа
Инфекция на космения покривка микроспорией се случва главно при деца от 5 до 12 години. При поражение на тази част на главата косата в засегнатите места, откъснати на разстояние от 5 мм от корена. Също така можете да видите спрей подобно на брашно в такива места, или на основата на косъма ще е покрита с коричка, белезници. Ако изследвани, в тях точно ще се види наличието на възпалителен процес.

Как да се лекува микроспорию на едно дете?


Диагностика и лечение на микроспории при деца се извършва от лекар-дерматолог. Лечението отнема средно от 3 до 6 седмици.
Микроспория при децата включва карантина . Нея болен детето трябва незабавно да се изолират от околните. Предмети, които малко дете се радва, да се съхранява отделно и веднага да ги дезинфекцией. Организира пролетно почистване на дома, перестирайте всички завивки, избършете с разтвор от сапун и сода за всички повърхности и настилки. Ако имате още деца, не им позволявайте да си играе с заразените, докато той не се възстанови.
При лечение на микроспории е необходимо:

 • В зависимост от степента на увреждане прилагат се местна или обща противогрибковую терапия: мехлеми, кремове и емулсии.

 • Без поглъщане на противогъбични лекарства да се излекува заболяване е почти невъзможно.
 • Микроспория при деца

 • Ако реакцията на ярко изразена и има възпаление, трябва да се прилагат комбинирани препарати, които съдържат противогъбични и хормонален компонент.

 • За постигане на терапевтичен ефект се редуват апликация с мехлеми, обработката на йод.

 • Даде такива лекарства, само по предписание на лекуващия лекар.


 • Профилактика на микроспории се занимават на държавно ниво, организиране на редовни прегледи на деца в детски институции за идентифициране на заразените. Родителите трябва да се ограничи контактът на децата с бродячими животни, да следи за спазването на лична хигиена.
  Заедно с"Микроспория при деца" също четат: