» » Как правилно да се грижат за аквариумными рибки?
  • (15-11-2014, 09:49)   
  •   0   
  •  1027 
Домашен аквариум - спектакъл впечатляваща и дори очарователната, разбира се, само в случай, че тя е добре поддържана и е пълен с цветни подводни жители.
Психолозите твърдят, че при неспешном рассматривании аквариум, ние расслабляемся и успокаиваемся, почивка от житейски и битови проблеми, благодарение на неспешным и грациозным движения рибки всички грижи и задължения избледняват на заден план. Така че, оказва се, домашен аквариум - това е не само красиво, но и полезно!
Как правилно да се грижат за аквариумными рибки?

Защо тогава някои хора имат впечатлението, че аквариум рибки - най-обикновен и не е труден за тях домашни любимци, например, те не се нуждаят от специално внимание, но опитните акваристи знаят много добре, че това е лесен и усърден труд, който изисква повишена съзнателност и наблюдение.
Домашен аквариум - това е истински подводен свят, малка част специална микрофлора и фауна, която трябва да се поддържа на необходимото ниво.
За да можете да се похвали с красив аквариум, както на картинката, в която веселие здрави и доволни риба, трябва да положат много усилия, а също и малко да оправи си устройство и на необходимите условия за съдържанието на подводни жители. Дори и начинаещ фен е важно да се знае как да се грижи за аквариумными риба, за да те не просто оцелява, но и достигнаха своите реални размери, дават потомство и приятен за вас с естествено поведение.
Как правилно да се грижат за аквариумными рибки?

Най-често, аквариум в дома се появява по желание на по-младите членове на семейството, родителите тръгват да пазаруват и често, вече там се правят първите няколко грешки. Как да ги избегнем? Четем нататък.

Избираме аквариум и подводни жители


Най-често избора на аквариум за начинаещи, ние правим първата голяма грешка: придобиваме най-малката, която може да намерите на рафта в магазина за играчки, до 20-30 литра, въз основа на мнение, че на първо място, и това ще е достатъчно.
Как правилно да се грижат за аквариумными рибки?

Всъщност, аквариум за начинаещи трябва да бъде поне 50-70 литра, точно в такъв размер се съобразят с биологичното равновесие на подводния свят ще бъде много по-лесно, отколкото в малък 20-литрова "банка". Точно такъв обем ще осигури достатъчно голямо разнообразие на риби, което постоянно расте и да се развива и, дори, може би, да даде потомство.
По-нататък възниква въпросът, а какво да сложи вътре в аквариума? Необходимо да се започне с почвата, без него рыбкам ще бъде изключително неприятно в новия си дом. Най-добрият вариант ще бъде камъче, е, ако можете да вземете я по размер и дори и цветова схема, след пъстри рибки, най-добре ще изглежда на фона на тъмните камушков.
Как правилно да се грижат за аквариумными рибки?

Немаловажен е и фактът, че земята се превръща за повечето подводни растения в субстрат, в който се случва тяхното вкореняване, хранене и размножаване. Грижете се за растенията - тях трябва да бъде достатъчно, за да спокойни видове риби може да се скрие и да се отпуснете в тях е от по-активните сожителей.
Най-добре да изберете естествени растения, изкуствени, разбира се, изглеждат по-красиви и дават по-малко неприятности, но, от гледна точка на поддържане на идеалното микрокосмоса, естествени, все пак, е за предпочитане.
По-нататък, най-важното е, подводни обитатели. При пристигане на вашия подводен свят разгледа съвместимостта рибки, така че вашият аквариум ще бъде по-лесно да се грижи. На първо място трябва да се гледат по размер: силно големи видове, които не ще уживаться с малки, защото последните са изложени на риск да се съеденными по-агресивни сожителями.
Как правилно да се грижат за аквариумными рибки?

Най-популярни аквариумными рибки вече в продължение на десетилетия, остават живородки, т.е. тези, които се размножават вече имаме зрели самостоятелни мальками. Обикновено тези рибки неизискващ поддръжка, не изисква някакви сложни схеми за хранене и размножаване, но, въпреки това, могат да угодят на своята разнообразна форма, големина и цвят.
Най-популярни жители на домашен аквариум, са гупи, мечоносци, моллинезии и пецилии. Всички тези видове се нуждаят приблизително еднакви условия на грижа, перфектно живеят заедно в един аквариум и могат да угодят на разнообразни впечатляващи расцветками. От икромечущих рибки най-популярни са corydoras, особено, крапчатые.
Също така в класика на жанра на много акваристите, станали мъжки и златни рибки. Да се грижат за тях, вярно, е малко по-трудно, отколкото, например, за гупи, и традиционния кръг на аквариума, които често се използват за тези домашни любимци, не е подходящ, по-подходящи правоъгълни и продълговати форми на аквариуми.

Основни моменти при грижите за аквариума


Не забравяйте, че вашият домашен подводен свят изисква ежедневно внимание, който включва в себе си не само храненето, но подкрепа на основните параметри на жизнената среда. Да рибки се чувствали комфортно, задължително се проверява температурата на водата, ако е необходимо включване на нагревател.
Живородки добре да се кача в температурния диапазон от 18°-28°, истината е, че ако искате да постигнете активно размножаване на даден вид, температурен режим трябва да се инсталира отделно, в съответствие с неговите тесни изисквания.
Как правилно да се грижат за аквариумными рибки?

Грижете се за чистотата и твърдостта на водата, тя трябва да бъде ясна, без излишни взвесей, с pH около 6.5-8. Веднъж в седмицата трябва да се правят подмяна 1/3 от цялата вода в прясна, равна на температурата и твърдостта на този, който е останал в аквариума.
Внимавайте, за да не забивался филтър и последователно е работил компресора: с тяхна помощ се осъществява циркулацията и аерация на водата във вашия подводен басейн, премахване на някои от разтворените вещества и вредни бактерии.

Погрижете се за покритието: тъй като повечето аквариумни рибки са родом от тропиците, то светлинния ден трябва да бъде не по-малко от 10-12 часа. Има дори специални подложки-таймери, които управляват режим на светлата част на деня във ваше отсъствие.
Как правилно да се грижат за аквариумными рибки?

Още един важен момент - правилното хранене. Обикновено го произвеждат 1-2 пъти на ден за възрастни и до 4 пъти на ден, ако в аквариума живеят и да се изпържи. На въпрос, колко храна трябва за хранене трудно да се отговори, тъй като обеми са определени единствено емпирично. В яслите е необходимо да се налее точно толкова храна, колкото тя може да изяде си обитателите на 5-10 минути, а ако нещо е останало - останки важно да се отстранят, за да не загнивал и не е портил микрофлору.
Преяждаме рыбкам също е нежелателно, така че не прекалявайте. Каква храна да използвате зависи от вашите подводни създания, обикновено е "на сухо" (засушенная дафния или специални сухи смеси) или "на живо" (светлочервено червейче или tubifex). Има и замразени храни - за тях е важно размрази, преди да се хвърли в аквариума.
Всеки ден трябва да се внимава за състоянието на рибки не се е влошило, при никакви подозрителни симптоми на болната рибка е по-добре да се пресаждат в "карантина" и да се лекува там, другите да не се качват заболяване, а ние аквариумни обитатели доста.
Непременно следете появата на гниене или израстъци на перките, странни мехури и петна, болестта все още е по-добре да се лекува в началните етапи.

Пълно почистване на аквариум с отсаживанием риби и пълна подмяна на вода, по-добре да правят не по-често от един път на 3-4 месеца, въпреки че от този момент също така може да зависи от обема на аквариума и населяващи вида. Прекомерна страст към постоянно пълно почистване няма да доведе до нищо добро, защото тя е също така вредна, както и силна замърсяването на аквариума.