• (15-11-2014, 09:49)   
 •   0   
 •  638 
Всички ние знаем, че котките много обичат да помурлыкать. И направи те могат в най-различни ситуации. Но защо тези сладки животни мурлыкают? Заради това, което те могат да правят това непрекъснато?

Какво се случва по време на мурлыкания?


Като цяло, мурлыканием наричат вибриращ ритмична и често е доста дълъг звук, направени от животни. Обикновено, мурлыкают всички представители на семейство котки. Но и някои други животни, като хиени, общата мангустата, язовци и дори мечките също могат да издават подобни звуци.
Защо всички братства мурлыкают?

Какво се случва по време на мурлыкания? Дълго време зоологи и учените не могат да разберат как котка мурлыкают, тъй като няма орган, отговорен за този процес, в организма котки, просто няма. Но все пак в хода на наскоро проведени изследвания е установено, че мъркат котките започват в резултат на необичайни електрически импулси, които възникват в мозъка.
Тези импулси след това по нервните окончаниям идват към мускулите, располагающимся до гласови связками. Но в края на краищата, мускулите такива звуци издава не могат. И тук, в хода на подъязычные кости, тънко свързани помежду си и намиращи се между основата на езика и основата на черепа.
Защо всички братства мурлыкают?

Намаляване на напрежението в мускулите предизвикват вибрациите на тези най-костилка, в резултат на това се появяват звуци мурлыкания, които всички чуваме. Тези звуци идват от носа и устата на животното, но при този вибрации се разпространяват в целия организъм. А те възникват като издишате, така и на вдишване. Интересното е, че точно мърка могат само малки котешки, сграда подъязычных плочи големи малко по-различно, така че те могат само да реват (а понякога и грухтене или недоволство).
Между другото, ако котката започва да мърка в кабинета на ветеринарния лекар, тогава той не може да я чуете на белите дробове и сърцето. В изследването са изяснени и някои от характеристиките на мурлыкания. Така, честотата е около 22 до 24 херца.

Защо го правят котките?


Защо всички братства мурлыкают?

Защо братства все пак мурлыкают? Мнозина смятат, че по този начин те показват своите положителни емоции, но в действителност има и някои други причини, и те са много:

 • Най-често мурлыкание котки е проява на това, че им е добре. По звука, са придружени от почти всички приятни емоции, така че братя нашите по-малки мурлыкают, когато се чувстват защитени (в ръцете на собственика на земята или в удобен стол), когато се яде (това е също удоволствие, особено когато храната е вкусна), когато ги гладят.

 • Мурлыкают дори котенца, подобни инстинкти (към тях се отнася и съскане, защото котката е могат да правят от най-ранна възраст) при животни от семейство котки са заложени почти на генетично ниво. Доказано е, че котето може да започне да мърка още на втория ден от живота си. Този звук, той може да се опита да котка или я информира, че с него всичко е наред. Почти всички малки котенца мурлыкают по време на хранене, показва, че те са доволни.

 • Наскоро окотившаяся котка ще бъде чрез мурлыкания да общуват с котенца: повикайте ги за себе си, за да успокои и така нататък.

 • Понякога котките мурлыкают, за да привлече вниманието на господаря, например, когато иска да яде, или искат да се окаже той в ръцете си. А понякога домашни любимци по този начин добре дошли на господаря си или дори благодаря му за нещо.

 • Има теория, според която котешки чрез мурлыкания произвеждат стимулиране на производство на специфични хормони. Те се синтезират в мозъка и оказват отпускащо, успокояващо, болкоуспокояващо и противоспазматично въздействие. Учени са били регистрирани случаи, когато активно мурлыкали ранените котка или са получили наранявания. Мурчать котка може и в случай, че преживява от нещо или изпитва страх. Често такива звуци издават болеющие котки, моли за помощ или се опитва да подобри състоянието си. Това са само предположения, но в края на краищата, котките са много умни, така че всичко е възможно.

 • А учени от Калифорнийския университет проведохме проучване и е установено, че вибрациите, стимулиране на мурлыкание, помагат за укрепване на костите. Това има котки, които водят заседнал начин на живот (намалена активност може да доведе до някои заболявания на опорно-двигателния апарат), предпазват от счупвания и други проблеми. Освен това, вибрации също така подобряват и кръвообращението, а при малоподвижном начина на живот тя се забавя. Но това са само предположения, макар и добре обосновани.

 • Много са забелязали, че когато човек става лошо, котка чудо разпознава проблемно място, се втурва към нея и започва усилено да мърка. Някои вярват, че така домашни любимци лечение на своите господари. Мурлыкание много хора са се опитвали да се използва за премахване на някои човешки заболявания и проблеми, но докато този метод на лечение, провеждане на проучвания, както и ефективността му не е доказана. Но мурлыкание вече активно се използва от психиатри и психолози за подобряване на състоянието на пациентите. В някои градове и страни, дори работят цели центрове "котешки помощ", в които могат да дойдат всички, които желаят, да получат своята порция "мурлыкания".

 • Чрез мурлыкания котките могат да общуват помежду си. Така, едно животно от семейство котки може такива звуци показва своето желание да се социализират или да се запознаят по-отблизо. А силен и доминиращ котката може да мърка в случай, че желае да покаже друго животно, което не иска на него да атакуват и се включват в борбата. Понякога котешки обядът съобщават за това, че им е страшно, че те са слаби. По този начин животните се предпазват от атака и се опитват да се разположите към себе си враг.


 • Че, ако котката не мурлыкает?


  Както вече беше отбелязано, мурлыкают всички котка . Но какво да мисля, ако котката не прави това? Това може да бъде доста тревожен сигнал, сообщающим за проблемите. Внимателно огледайте животно, за да се изключи вероятността за заболяване или неразположение.
  Защо всички братства мурлыкают?

  Вероятно ще имате домашен любимец, просто няма настроение. Опитайте се да го вземе на ръце, погладьте, нежно говори с него. Ако мурлыкание отсъства дълго, показват котката на ветеринар. Липсата на мурлыкания може да се говори за проблемите с связками или дори с работата на мозъка.
  По-горе беше отбелязано, че по време на вибрациите на лекар не може да чуете биенето на сърцето. Но много ветеринарни лекари използват интересен прием. Те включват кран с вода, убавляя главата до минимум. Звукът на течаща струйки вода, най-вероятно, подобно на вибрациите, излъчени от подъязычными от череши. И когато котката е такъв звук се чува, мърка спира.
  Защо всички братства мурлыкают?

  Вече сте научили малко повече за такива като близки, а след това при абсолютно непознати и непредсказуеми животни като котки. Нека вашият домашен любимец винаги доволен от вас с мурлыканием.