Всичко от света на
модата
» » Как правилно да се грижат за порода куче чихуахуа?

Как правилно да се грижат за порода куче чихуахуа?

5-10-2014, 13:43
11395
0
Ако мечтаете за малък и озорном четвероногом друг, след това обърнете внимание на куче от породата чихуахуа. Но преди да закупите такъв домашен любимец, научете всичко за характеристиките му.

История на породата


Си имена на тази порода кучета е получила благодарение на щат на САЩ Чихуахуа, в която е била открита за първи път. Много кинолози са съгласни за това, че именно чихуахуа е станал родоначалник и най-прародител на всички останали малки породи.
Как правилно да се грижат за порода куче чихуахуа?

Също така се смята, че прародител на най-чихуахуа е малко кученце течичи. Първите сведения за нея датират от 1500 година преди нашата ера. Такива животни се предполага, оставили отпечатък в историята на трите най-големите цивилизации: от ацтеките, маите и толтеките. Модерен и същи свят за първи път научих за чихуахуа през XIX век.
В докато мексиканците са продавали на тези забавни кучета, а туристите са донесени им в Европа. В СССР порода се появява през 1959 година. Самият Фидел Кастро даде Никите Хрущеву две кучета: мъжко куче и кучка с много родословие. Оттогава тези животни са станали популярни в страните от ОНД.

Външен вид


Чихуахуа - много малко куче с изключително компактен корпус, черепа в форма на ябълка (тази характеристика е присъща на всички представители на породата), доста дълга леко извита опашка, големи изправени пухкави уши, малко издигната красива глава и големи експресивни очи. Всичко в този най-сладкото животно умиляет.
Как правилно да се грижат за порода куче чихуахуа?

Тегло на една пораснала обикновено варира от 500 грама до 3 килограма. Ръст също често не повече от 15-25 сантиметра. Цвят козината може да бъде практически всеки, като се започне от fawn или пясък, завършвайки с тъмно-сив или кафяв. Муцуната и корема обикновено е по-лесно, отколкото останалата част на тялото.

Черти на характера


Характер на чихуахуа е много трудна. Ето основните черти, които притежават кучета от тази порода:

 • Привързаност. Да, такива домашни любимци силно се привързват към своите собственици. И ако кучето живее в голямо семейство, тогава е по-вероятно да се намери домашен любимец и ще се подчиняват само на него.

 • Устойчива психика. Повечето представители на малки породи, така че качеството не притежават. Чихуахуа толкова смел и съвсем не са срамежливи. Напротив, те могат да вступиться за своя господар, независимо от превъзходството на силите на противника. Някои сравняват тези миниатюрни кученца с малки войни.

 • Тези кучета са много наблюдателни. Те могат да разберат, отколкото, че ще се справим. Също така, този домашен любимец винаги ще се чувстват настроение на собственика и опитва да го настройвам.

 • Всички чихуахуа много темпераментны и активни. Те могат да тичат и да лудуват с часове, а също дойде в екстаз от срещата или игри с господар.

 • Някои представители на доста ревниви.

 • Кучетата от тази порода са изключително обидчивы и ранимы. Ако, например, увеличите вашия глас, без причини, тогава вашия малък домашен любимец може да се скрие в своя къща и просидеть там цял ден. След това той ще излезе, но за вас не е подходящ. И само след това кучето выразит съгласие за комуникация с хост.

 • Такъв домашен любимец никога няма да остави своя господар, той постоянно ще го придружава.

 • Към непознати, чихуахуа се отнасят с подозрение.

 • Някои представители на доста агресивни. Но агресията може да се избегне, ако се обърне внимание на социализация, а именно от ранна възраст да позволи на домашен любимец да общува с други животни и хора.

 • Много кучета от тази порода не обичат децата, особено малките, което е свързано с самозащитой.


 • Болести и проблеми


  Повечето кучета от тази порода при стрес възниква инконтиненция на урината. Чихуахуа са родени с недоразвитым черепа, който се формира окончателно само за 4-5 месеца, така че малките кученца са особено уязвими. Но мека зона в черепа ми си остава за цял живот, така че удари по главата са недопустими. Тези животни са много слаби кости и стави, така че да не се скача от високи места (дори със стъпала).
  Как правилно да се грижат за порода куче чихуахуа?

  Най-често срещаните болести, проблеми и травми: навяхвания, хидроцефалия, болест на структурата на белия дроб или сърцето, ниско ниво на захар, пикочнокаменна болест, атрофия на ретината, епилепсия, не опущение на тестисите при мъжки кучета и усложнения по време на раждането у сук, проблеми с венците и зъбите, кожни заболявания, ревматизъм, непоносимост към едни или други продукти.
  Освен това, поради ускорен метаболизъм и нарушения на топлопреминаване тези кучета бързо замразяване и простывают, така че те се нуждаят от дрехи и обувки. А през лятото е добре да се избягват перегревов, те също за тази порода са опасни.

  Възпитание


  За вашият домашен любимец не е разглезен и нагъл, започват да се образоват го от най-ранна възраст. Пресекайте силен лай не на случая, а също и необоснованную агресия. Ако кучето провинилась, в никакъв случай да не се удари го, в противен случай тя ще бъде затворена и запуганной!
  Как правилно да се грижат за порода куче чихуахуа?

  Строг и силен глас изразете себе си чувства на негодувание и огорчение. При това е важно да се гледа домашен любимец в очите, така че той разбираше, че разговарят с него. Не прекалявайте с наказание, кучето ще ви отмъсти. Ако чихуахуа е нервна, успокойте я, вземете в ръце, стрес за такава порода са вредни. Що се отнася до дресура, а след това основните команди домашен любимец е напълно възможно да се обучава.

  Характеристики на грижи


  Как да се грижим за порода чихуахуа? В това няма нищо сложно, но има някои важни моменти:

 • Редовни разходки такъв домашен любимец не са необходими, тъй като выплеск енергия той може да се приложи и у дома, бегая от една стая в друга. И все пак на разходка с него е необходимо. Чихуахуа обичат свеж въздух и игри на открито. Не забравяйте да се носят на каишка, защото кучето може да се измъкне и да се нарани или да получи сериозни наранявания.

 • Къпят кучета от тази порода често не може да бъде, това може да доведе до появата на пърхот или раздразнение. Така че гладкошерстным чихуахуа е достатъчно 2-3 пъти в годината, а дълги коси лица трябва да се къпе 1 път в 1-3 месеца. Ако домашен любимец, често се разхожда и силно пачкается, тогава по-добре избършете го с влажна гъба.

 • Гребен с дълги коси представители на породата, по-добре всеки ден или поне през ден. А короткошерстной чихуахуа е достатъчно една-две процедури на седмица.

 • Веднъж седмично почиствайте домашен любимец зъби. Можете да използвате специална кучешка паста за зъби или чистящую на костите.

 • По-малко замърсяване избършете очите си любимец на памучен тампон, натопен в чист (най-добре преварена) с топла вода.

 • Редовно почиствайте и уши, с помощта на ватную пръчка и вода (или специален разтвор).

 • Веднъж месечно стригите домашен любимец нокти, за да не пречат му веселие.

 • Честото подстригване не са необходими. По принцип, такова куче може да не намали съвсем.


 • Как се хранят?


  От съществено значение е храната на чихуахуа. Кученце трябва да се хранят не по-малко от 3-5 пъти на ден (колкото той е по-млад, толкова повече хранения е необходима). Пораснала е необходимо само две хранения на ден: сутрин и вечер (но не и преди лягане). Оптималния обем на една порция - 60-70 грама.
  Как правилно да се грижат за порода куче чихуахуа?

  В менюто на домашен любимец трябва да бъде ниско съдържание на мазнини разновидности на месо (трябва да заври), варена морска риба, обезмаслени млечни продукти, на пара и варени зеленчуци, зърнени храни, пресни плодове. Премахване на тръбни кости, сладки, мазни, солени, пикантни, кисели.

  Придобиваме кученце


  Как правилно да се грижат за порода куче чихуахуа?

  Най-добре е да придобива чихуахуа на възраст от 8 до 10 седмици, въпреки че някои животновъди се продават и 5-месечни кученца. Колко струва кученце? Цената може да варира от 15-20 до 100 хиляди рубли. Всичко зависи от характеристиките на индивиди и родословие.
  Обичайте и пазете вашия любимец и той ще стане верен приятел.