Всичко от света на
модата
» » Какво е моббинг и защо си струва да се страхуват?

Какво е моббинг и защо си струва да се страхуват?

5-10-2014, 13:51
1154
0
Понятието "моббинг" сравнително ново и рядко срещани в ежедневието на обикновения човек, ако той, разбира се, не психолог или бизнес-треньор. И дори ако тази дума вие никога не сте чували, със ситуацията, която той описва, със сигурност, са изпълнени, може би, и не един път.
Това е вероятно, че някой е станал жертва на моббинга, а някой гледал с ръка, макар и неволно, някого толкова наследи ролята на инициатор. По статистиката, с това явление най-често се сблъскват в най-цивилизованите и развити страни, както и в САЩ и в Европа моббингом страда всеки четвърти човек, а не независимо от възраст и социално положение!
Какво е моббинг и защо си струва да се страхуват?

Какво е моббинг? Това е ситуация на психологическо, а понякога и физически натиск, който се упражнява с цел тормоз или стръв част от екипа или на отделен човек, който, по каквато и да е причини, не се вписва в общи норми, правила и основи.
Моббинг, най-често, се превръща в средство, което помага, за да принуди човека да напуснат работното си място, както се казва, "оцелява най-силният". Като в страшна приказка, служителите стават кръвожадни чакали, които тръгват по следите на война, и не винаги в такава приказка, доброто побеждава злото.
Жертва на моббинга може да се превърне в действителност, всяко "неугодный", служител, който по някаква причина не се хареса на останалата част от екипа. Например, най-слабото звено стават новодошлите, които дойдоха на нова работа съвсем наскоро, имат по-малко опит и знания, отколкото всички останали, а, значи, може да стане мишена на присмех и зли шеги.
Вие выделяетесь от тълпата и не считат себе си "като всички"? Стойте, такива хора също бързо да попаднат в групата на риска, те създават образ уверени в себе си "парвеню", което често дразни околните.
"Бели врани", които не спазват негласные правила на колектива, на хората от провинцията или представители на други националности, сексуални малцинства - и непосредствени жертви на подобни преследване.
Какво е моббинг и защо си струва да се страхуват?

Ако проникнат по-дълбоко в същността на явленията, а след това можете да разберете, че има много собствени вида и подвида, вярно е, основни общо някои, например, долно и странично оттичане моббинг.
Странично моббинг се проявява между равни служители или колеги на работното място, съществува и т. нар. натиск "отгоре", вертикална, когато прессингом се занимава с някой свише, началник на отдел или на шефа на фирмата. Такова нещо дори си има име - боссинг, у него се появяват своите причини и механизми на въздействието върху жертвата.

Което може да причина за моббинга?


Причините, които могат да предизвикат това явление в екип, без значение в работата, университета или училището може да бъде определен, но сред тях може да изберете най-основните и популярни. Един от тези вътрешни звоночков, който може да подтикне към моббингу, това е страх.
Такава силна емоция често се случва, когато пред човек се появи нещо необичайно, странно и "неопознанное", като нов служител. Никога не знаеш, какво от него да чакат, а ако той все още се опитва да се открояват, да направи нещо нестандартно, се откроява изключително добър външен вид или поведение, тогава екипът на бързо разпознава в него "чужака".
Жертва на моббинга често стават хора, които заемат висок пост, бързо се придвижват по корпоративната стълбица, имат значителни доходи и така нататък. Чужди успехи бързо предизвикват завист на околните, които се опитват да се освободят ценните стол с помощта на психологически тормоз, защото законите на здравословна конкуренция "хищникам" точно не ви хареса.
Друга често срещана причина - това е най-често безделие. Когато служителите са много, а малко работа, хората с желание да измислят си нови забавления, а едно от най-любимите "внерабочих" занимания служители - това, разбира се, клюки. Освен това, най-често, те се падне точно върху това, кой повече работи, зает и няма време и възможности да се присъединят към "дискусии".
Такива клюки могат да се основава на някакви користни подтиците, като инициатор на моббинга активно се стреми да отмъсти за нещо, цопвам във вътрешната си завист или пък, просто избухват от информацията, която той иска да сподели с околните.
Какво е моббинг и защо си струва да се страхуват?

Понякога клюки в името на повдигане на собствения си самочувствие и значимост в екип, казват те, аз притежавам тайната на информацията, а така, хората при мен потянутся.
Цъфтят клюки, а още по-лошо, излишни слухове, основното оръжие на инициаторите моббинга, като по този начин се осъществява психологическо въздействие върху жертва, която не винаги се получава да издържим.

Какви са последиците от този феномен?


Последствията от такова въздействие, за съжаление, разочароващи: 20 % подобно напрежение завършват със самоубийство, а още 30% - тежки психологически травми и нервни разстройства. Човек, който е станал жертва на емоционално насилие, може в рамките на време да се превърне от стабилно и успешно служител на фирмата в психически нестабилен и уязвимо безработни.
Първоначално потенциалните жертви моббинга се опитват да докаже на шефовете и колегите си своята професионална и социална жизнеспособност, но с увеличаване на налягането, доверието се губи и човек попада в пълна изолация.
Разходите на собствен запас от сили в безполезни доказателства, човек става по-уязвим и неуверенным, неговата по-често измъчват настинки и вирусни заболявания, се появяват главоболие и безсъние.
Често жертвата моббинга пада ефективността, а също така понижава нивото на внимание и мозъчна активност. Като резултат - хората просто не са в състояние да изпълняват поставените пред него цели и задачи, усещане за сериозни проблеми с физическо и психическо здраве, той е подала заявление за напускане.
Най-прискорбное, че на това проблемите не свършват: човек лесно може да изпадне в посттравматический стрес, последвано от депресия и опустошителни психологически въздействие.

Профилактика и начини да се отърват


Да се предпазите от моббинга много по-лесно, отколкото да се търсят начини, как да се справят с вече появившимся и окрепшим явление. На първо място, превантивни мерки трябва да бъдат ангажирани ръководство, защото колектив, където цари здравословна и приятелска атмосфера, обикновено не се сблъсква с подобни проблеми.
Целта на ръководството е да се поддържа в екип приятен социално-психологически климат, за което са необходими развити управленски умения. За да се избегнат подобни явления, в колектив трябва да бъде прилаган атмосфера на правилата и системата за дизайн на стратегии за комуникация.
Какво е моббинг и защо си струва да се страхуват?

Например, за да се изключи възможността за интимните и семейни връзки в екип, а също и потискат интриги, произтичащи от клюки в работно време.
Ако имате късмет, и вие вече сте жертва моббинга, а след това, не забравяйте, най-важното, това е желание за борба. Научете се да запазвате спокойствие при всякакви провокативни и стресови ситуации, ако "ловец", ще видите вашия паника или страх, усеща, че е намерил своя слаба точка и да продължи на нея натиск.
Ако сте в екип нов човек, тогава се опитайте да не е особено выделятся, не се опитвайте навсякъде да парадират с победи и успехи, водете си скромен и тих живот, отнасяйте се към служителите приятелски настроени, но не се опитвайте да мислите.
Не забравяйте, рядко жертви на моббинга стават чаровни и привлекателни хора, така че опитайте се да се превърне в такъв човек. И още: ако смятате, че конфликтът преминава всички граници и на вас очевидно провокира, не си по-до нивото на насилника, а просто изолирайте себе си от ситуацията - излезте от стаята.