• (7-09-2015, 19:04)   
 •   0   
 •  2174 
Боли венците в края на долната челюст
Ако имате опухла и ме боли венците в края на долната челюст, това показва воспалительном процес. В такъв случай трябва да е възможно най-бързо ида на зъболекар за изясняване на причините за възпаление и назначаване на адекватно лечение. Има много фактори, които могат да предизвикат такива симптоми, и най-вероятните от тях ще разгледаме по-нататък.

Причини за възникване на болки във венеца в края на долната челюст


Пародонтит
Ако се наблюдават симптоми като подуване и зачервяване на венците, я кървене, болезненост, това може да говори за доста разпространено заболяване – пародонтите. При тази патология възпалителен процес засяга тъканта на венците, които заобикалят и се държат зъб. Прогресията на заболяването води до нагноению, разхлабване и загуба на зъби. Основна причина за пародонтит – развитие на бактериална инфекция в устната кухина, на фона:

 • отслабване на имунитета;

 • на бери-бери ;

 • липсата на хигиена на устната кухина;

 • образование зъбни камъни и т.н.


 • Периостит
  В случай, когато венците в края на челюстта воспалилась, наблюдава я гиперемия и болки, както и подуване на бузите и брадичката, увеличаване на поднижнечелюстных лимфни възли, възможно е развитие на периостита. Това заболяване е в протекании инфекционно-възпалителен процес в тъканите на периоста. Най-често патология засяга точно на долната челюст. При това също така може да увеличи температурата на тялото и появата на главоболие. Провокира периостит могат да одонтогенные инфекция (кариес, пародонтит, пульпит и т.н.), така и неодонтогенные фактори:

 • лимфо - и гематогенные (отит, тонзилит, морбили и т.н.);

 • травматични (хирургически интервенции, рани и други подобни).


 • Пародонтит
  Нередкая причина за болка и подуване на венците – възпаление на свързващия апарат на зъба, състоящ се от съединителна тъкан. Този процес се нарича периодонтитом и се причинява най-често от преминаването на инфекцията и от околните тъкани (най-вече вследствие на кариес). Също провокират възпаление могат да механична травма на зъб и проникването в тъканите на някои мощни лекарства. Характерен симптом на болестта е повишената чувствителност и болка при натиск на зъба.
  Перикоронит
  При поява на зачервяване, подуване и болки във венеца в края на долната челюст може да се предположи развитието на перикоронита. Тази патология представлява възпаление на меките тъкани, венците, околните прорезающийся зъб. Това често се случва при растежа на мъдреците. При това възпаление не само боли венци, но и става болезнено преглъщане, отвори устата си и да говоря, също може да се влоши общото състояние на здравето. Основната причина за перикоронита е липсата на места за прорезающегося на зъба.
  Тумор на челюстта
  Причина за болки и подуване на венците, в края на челюстта може да е тумор. Има много видове тумори на долната челюст, сред които – доброкачествени и рак, която засяга различни тъкани по - меки, waling или костни и т.н. Основните фактори, провоцирующими образуването и растежа на тумори на челюстите, са травми и продължително текущи възпалителни
  Боли венците в края на долната челюст
  процеси в тъканите на челюстта. Най-често се срещат амелобластомы – одонтогенные тумор на челюстта, които се развиват внутрикостно и могат да покълнат в меките тъкани на венците.

  Лечение при болки във венеца в края на челюстта


  Методи на лечение се определят изглед заболявания и причини, да го предизвика. В много случаи при проблеми с венците изисква премахване на зъбните отлагания от зъбите, както и използване на местните антисептични и противовъзпалителни средства. В по-тежки случаи може да се наложи използването на антибиотик за перорално приложение, както и оперативно лечение.
  Заедно с"Боли венците в края на долната челюст" също четат: