• (9-09-2015, 18:10)   
  •   0   
  •  1299 
Жълтурче - прилагане на
В детството си имах чести са възпаление на кожата, тя е изключително чесалась и шелушилась. Дерматолозите предлагат се зацапват различни мехлеми, приказывали да спазват строга диета (с изключение на каша, към водата, някои зеленчуци и чиста вода, не може да е нищо, нито да пие, нито да яде), пичкали таблетки срещу алергии, но дълго време нищо не помагаше, след известно време дразнене измислят отново. На помощ дойде неочаквано – през лятото ме изпратиха до баба, а тя в банята за мен заваривала жълтурчета с поредица. След известно време зачервяване на кожата и сърбеж намаля, а след това и на всички отминали. Оттогава знам, че пренебрегва народни рецепти не си струва, някои от тях може да бъде доста ефективна. И официалната наука не винаги опровергава мненията на народните лечители. Ето, например, жълтурчета, прилагането му се препоръчва не само в народната медицина, но и традиционната наука потвърждава лечебните свойства на жълтурчета. Но трябва да помним, че при бесконтрольном се приема на всяко лекарство може да има неприятни последици.

Вредата и ползата от прилагането на жълтурчета


Прилагането на жълтурчета се препоръчва в народната медицина при кожни заболявания (сок от жълтениче лекуват брадавици). Официалната медицина понякога се прибягва до помощта на жълтурчета при лечение на язвена болест (като болкоуспокояващо) и като потогонного и cholagogue. Също жълтурче се прилага в хомеопатията за решаване на проблеми на храносмилането и за утоляване на зъбобол. Освен това е положителното действие на жълтурчета при лечение на доброкачествени и злокачествени тумори, особено при рак на кожата.
Въпреки полезни свойства, жълтурчета може да навреди. Преди всичко, да се помни, че растението е отровно (не е фатално, но все пак), така че растението трябва да се измиват само ако вие ще получите от него сок. Ако имате повишена чувствителност към растението, а след това да се събере по-добре с ръкавици. Прием на лекарства, жълтурчета вътре трябва задължително съгласува с вашия лекар.

Прилагането на жълтурчета в козметологията


Рецепти за лечение на чистотелом са различни – в някои случаи се изисква сок жълтурчета, в някои от тях, трябва да знаете как да го варя, но сами решението за допускане на жълтурчета вътре, за лечение на едни или други заболявания се вземат не може да бъде. Задължително се споразумеят за курса и доза на прием на отвари и настойки, с лекуващия лекар, в противен случай може сериозно да навреди на организма.
По-различно положението с помощта на жълтурчета за външно въздействие, тук можете да се насладите на народни средства за защита, не се страхуват да се нараниш. Разбира се, трябва да помним индивидуалните реакции на растението и за това, че всичко е добре в умерени количества – дори и най-чудо на живот крем, намазываемый на кожата по 10 пъти на ден, едва ли ще ви направи по-красиви. Така и с чистотелом – всяка маска от него и отвара въз основа на него, не е предназначена за твърде честото прилагане.
Жълтурче често се използват за борба с акне. Може да се влияе точка, обезмасляване на акне сок от жълтурчета, и може да се използва отвара от жълтурчета като лосион. Новата процедура трябва да се прави 3-5 пъти на ден, тъй като лекарства от жълтениче обикновено са ефективни в първите мигове контакт с кожата. Ако решите да използвате за борба с акне сок жълтурчета, а след това не забравяйте, че при поява на парене сок трябва веднага да се измие.
Как да жълтурчета за получаване на лосион? Трябва супена лъжица нарязани билки жълтурчета сипете 200 мл гореща вода и се оставя да престои на топло място в продължение на един час.
Също така от акне, ще помогне маска с чистотелом и заквасена сметана. 1 чаена лъжичка сок да се смесва с 2 супени лъжици гъста сметана.
Жълтурче - прилагане на
Маската трябва да изплакнете след 15 минути с топла вода, за провеждане на процедурата трябва да е 1 път в седмицата.
Суха кожа помага маска от яйчен жълтък, една супена лъжица на маслиново масло и 3 капки сок от жълтурчета. Маската трябва да се измие с топла вода след 10-15 минути. По-често от веднъж седмично да правя такава маска не може да бъде.
Жълтурче е полезна за предотвратяване на чупливост на косата и подобряване на общото им състояние. За това трябва да си приготвите отвара от равни части от репей, жълтурчета и коприва. Чорбата се вари 30 минути на слаб огън, след като го охлажда се и се филтрира. Готов бульон трябва да изплакнете косата след всяко измиване.
Заедно с"Жълтурче - прилагане на" също четат: