Всичко от света на
модата
» » Артериална хипертония: характерните симптоми на заболяването

Артериална хипертония: характерните симптоми на заболяването

16-01-2015, 12:23
1407
0
Сегашният век е наричан "ерата на сърдечно-съдови заболявания". Артериалната хипертония е най-често срещан и страхотен характер течения и възможни последици заболяване на сърдечно-съдовата система. Но артериалната хипертония не се отнася до броя на бессимптомных нарушения и при надлежна внимателност мъже и жени към собственото им здраве може да бъде открита дори и в ранните етапи.
Артериална хипертония (иначе хипертония) - това е хронично заболяване, за което характерно за устойчиво повишаване на налягане: систолично налягане се покачва над 140 mm hg. супена, а нивото на диастолното - над 90 мм hg. супена
Често това заболяване по-често при мъжете, отколкото при жените. И причината за това активно функциониране на женската хормонална система. Но при жени, при настъпването на климактериума хормонална защита изчезне, те започват да страдат от хипертония толкова често, колкото и представители на мъжкия пол.
Причините за появата на заболяването, както и рисковите фактори за развитието му няколко са различни при мъжете и жените. Що се отнася до симптоми, след това те са общи.
Съдържанието на
 • Повишаване на кръвното налягане - централен знак

 • Основните симптоми на

 • Степен на хипертония и симптоми

 • Хипертонична криза

 • Може да ви предупредя!


 • Повишаване на кръвното налягане - централен знак


  Артериална хипертония: характерните симптоми на заболяването

  Първоначално трябва да се уточни, какво се разбира под нормално налягане:
  Таблица: показатели за нормалното налягане

  Възраст
  Диастолното налягане
  (отдолу), мм hg. супена
  Систоличното налягане (горната), мм hg. супена


  > 1 година
  35-45
  85-100


  1-2 години
  40-50
  85-105


  3-7 години
  55-63
  86-110


  8-16 години
  59-75
  93-117


  17-20 години
  70-80
  100-120


  > 21 години
  не повече от 90
  не повече от 140

  Налягане при деца, юноши и млади хора-ниски, отколкото при възрастни. Тя може да варира в тези граници, но в никакъв случай не може да превишава 130/80 mm hg. супена
  Световната здравна организация, в своето заключение отбеляза следното: 140/90 mm hg. чл. или по-ниската стойност на кръвното налягане при възрастни е нормално, 160/95 mm hg. супена - високо.
  Трябва да се помни, че налягането се променя и в продължение на деня: минимални показатели са характерни за определен период от сън, приблизително между полунощ и три часа сутринта. Повишаване на кръвното налягане се наблюдава в края на деня, в периода от 17 часа до 20. Различни фактори или явления могат да работят като дразнител, да доведе до контра реакция от организма - повишаване на кръвното налягане.
  Въпреки факта, че причините за повишаване на налягането могат да бъдат различни, в медицинската практика има едно неписано правило: трехкратно записани показател за високо кръвно налягане при мъже и жени - основа за провеждане на изследването. И това е напълно разбираемо.  Първо, увеличаване на налягането при лека степен на хипертония е краткотрайна, по силата на което пациентът не може да разпознае заболяването в първоначалния етап на своето развитие и своевременно да се обърнете към лекар. При средна или тежка степен на високо кръвно налягане продължава в продължение на няколко часа и повече. На второ място, според статистиката, само 175% от жените и по реда на 57 % от мъжете редовно проверявайте налягането. На трето място, за наличието на заболяването знаят по-малко от половината пациенти: 37% от мъжете и 58% от жените.

  Основните симптоми на


  Артериална хипертония: характерните симптоми на заболяването


  Симптоми на хипертонията са означени основните в сила две причини. На първо място, те се наблюдават почти всички: както при мъжете, така и при жени. На второ място, тези симптоми се срещат вече в ранните стадии на хипертония.
  Така че, на основните симптоми на хипертонията са:

 • главоболие;

 • болката в областта на сърцето;

 • нарушения на зрението;

 • кръвотечение от носа;

 • недостиг на въздух;

 • отоци на краката, ръце (по-често при жените);

 • повишена раздразнителност.


 • Всички изброени признаци са с определени характеристики. Така, главоболие може да се появи по всяко време на деня, например, в края на деня или директно след събуждането. В сила наречена причините често главоболието се приемат за симптом на умора, лишаване от сън или други заболявания на организма. Отличителна черта главоболие при хипертония е усещането за тежест и натиск в областта на тила. При някои пациенти болката може да се засили при пистите на главата, завои, силна кашлица, кихане. Главоболие също може да бъде придружено от подуване на лицето или на отделни негови части. Пряката зависимост между нивото на кръвното налягане при мъже и жени и интензивност на болката липсва. Главоболие може да бъде по-силна в случай на рязка промяна на налягането.
  Възникнали болка в сърцето, е симптом на хипертония не са свързани с общото състояние на организма или с психологически на състоянието на човек. Те могат да се появят при емоционално пренапрежение или, обратно, при липса на нервна възбуда. Този вид болка се различават от болки при приступах ангина. Така, те се локализират в ляво от гръдната кост или в горната част на сърцето, не купируются нитроглицерином, са по-дълго (от няколко минути до часове).
  Следващия наречен симптом е нарушения, свързани със зрението. Те се изразяват в липса на яснота точка на двойствеността на визуални образи, може да се появи, като говорим за домакинството език, кожух пред очите, "мушичките".
  Кървене от носа, като знак за хипертония могат да се появят и при главоболие или независимо от нея. Обикновено, след кървене състоянието на пациента се подобрява.
  Що се отнася до недостиг на въздух, а след това първоначално то възниква в отговор на физическата активност, но с течение на времето, когато заболяването прогресира, недостиг на въздух може да се развие след незначителни натоварвания и дори в състояние на покой.
  Подпухналостта на долните крайници - един от верните признаци на сърдечна недостатъчност. Въпреки това, периферни отоци могат да бъдат причинени от закъснение на натриев или вода, прием на някои медикаменти, нарушение на работата на отделителната система.
  Най-накрая, повишена раздразнителност голяма степен се дължи на дълги, мъчителни и силни главоболия. В резултат на често повтарящи се пристъпи на човек става по-поносим, болезнено реагира на дразнители: силна музика, ярка светлина.
  При мъжете и жените се наблюдават и други симптоми:

 • влошаване на общината;

 • чувство на безпокойство;

 • изпотяване;

 • изтръпване на пръстите;

 • шум в ушите;

 • нарушение на съня.


 • Симптомите са разнообразни и многобройни, но все пак са наречени не всички от тях. Артериалната хипертония може да предизвика различни реакции на човешкия организъм, засягат различни системи и органи.

  Степен хипертония и симптоми


  Артериална хипертония: характерните симптоми на заболяването


  Основните симптоми, сочещи към високо кръвно налягане, не се срещат наведнъж, а по малко прогресия на заболяването. Затова се предлага да посочи какви симптоми са характерни за всеки етап от хипертония. Разбира се, окончателното заключение за степента на заболяването може само от специалист след провеждането на диагностични изследвания.

  Степен на хипертония
  Показател на кръвното налягане
  Симптомите (за мъже и жени)


  Лека (първата)
  140-149/90-99 mm hg. супена
  Намалена ефективност, са възможни (но много по-рядко) кървене от носа и виене на свят. Симптомите може изобщо да отсъства.


  Средно (втора)
  160-179/100-109 mmhg. супена


 • изстрадалите, често силно главоболие;

 • виене на свят;

 • болки в областта на сърцето;

 • намалена ефективност;

 • е нарушено зрение;

 • влошаване на съня.

 • Тежка (трета)
  По-180/110 mm hg. супена
  Освен изброените могат да се развият следните симптоми:

 • други заболявания на сърдечно-съдовата система: например, стенокардия, инфаркт, аритмии, сърдечна недостатъчност;

 • страдат органи-цел: енцефалопатия от страна на мозъка, мозъчен инсулт, патологични изменения на кръвоносните съдове на очите, може да се развие бъбречна недостатъчност.

 • При хипертония умерена и тежка степен могат да развият хипертонична криза. Специалистите отбелязват, че една от най-честите причини криза е прекъсване на приема на лекарства, препоръчани от вашия лекар.

  Хипертонична криза


  Артериална хипертония: характерните симптоми на заболяването


  Доста често е трудно да се разпознае като заболяване на горните симптоми. И това е разбираемо: не могат да присъстват всички признаци. В допълнение, при хора с хронични заболявания симптомите могат да се възприемат като проява на друго наличното заболяване.
  На заболяването може да се посочи хипертонична криза - болестно състояние, причинено от силно повишение на кръвното налягане. Криза може да доведе до сериозни нарушения в работата на сърцето, бъбреците, мозъка.
  При гипертоническом кризе показател на кръвното налягане се покачва, но не винаги е от съществено значение. Характерна черта на гипертонического криза - това е повишаване на специално диастолното налягане. В криза показва:

 • гадене, по-рядко - повръщане;

 • силно главоболие;

 • недостиг на въздух;

 • нарушение на зрението;

 • зачервяване на лигавиците и кожата покрива;

 • не са изключени сжимающие болка в областта на гръдната кост и спазми.


 • Хипертонична криза започва внезапно. Отделят следните видове:

  1. Нейровегетативный: болни изглежда уплашени, се намира в състояние на безпокойство и силен overexcited. Той може треперят ръцете, кожата леко навлажнена, леко може да се увеличи температурата. Нейровегетативный криза придружени от тахикардией, по-високо, обикновено систолично (най-високо) на налягането;

  2. Едематозното: той е характерен за жените и се развива след консумация на големи количества вода или солена храна. Този вид криза лесно да бъде разпознат. Болни сонливы, зле ориентирани, имат изразен оток на ръцете и лицето. Увеличава се както на диастоличното, така и на систоличното налягане;

  3. В магарешка: среща се по-рядко други видове. В магарешка криза - това е изключително опасно и тежко състояние, което се дължи на мозъчни увреждания при злокачественном рамките на артериална хипертония. Основните признаци - спазми, могат да бъдат мозъчните кръвоизливи.


  Може да ви предупредя!


  Артериална хипертония: характерните симптоми на заболяването


  Още веднъж отбелязваме, че артериалната хипертония е много често срещано заболяване на сърдечно-съдовата система. Но е възможно да се направи серия от действия, за да го предупредя. Ако това не успее, тогава трябва да се опитаме максимално рано да разпознаем заболяването и да се консултирате със специалист за адекватно лечение. Артериална хипертония, лека степен могат да бъдат излекувани напълно.
  Интересен по темата
  Какъв чай понижава налягането
  Какъв чай понижава налягането
  Какъв чай понижава налягането: напитка за здраве Влияние на чая върху кръвното налягане. Хибискус, като средство за намаляване и увеличаване на
  Вегето съдова дистония последици
  Вегето съдова дистония последици
  Последици вегето-съдова дистония: до какво води заболяване Тежки последици вегето-съдова дистония могат да доведат до развитието на сериозни
  Хапчета за високо кръвно налягане
  Хапчета за високо кръвно налягане
  Хапчета за високо кръвно налягане: фармацевтика срещу хипертония За лечение на хипертония специалисти предписват хапчета от повишено налягане,
  Хипертония лечение на народни средства за защита и чесън
  Хипертония лечение на народни средства за защита и чесън
  Народно лечение на хипертония Полезни свойства на чесъна за намаляване на налягането. Чесън в комплексната терапия на артериална хипертония.
  Хипертония първа степен и нейното лечение
  Хипертония първа степен и нейното лечение
  Начини за лечение на хипертония първа степен Първа степен на хипертония е най-лека форма на заболяването. В този случай може би
  Ефективно лечение на хипертония степен 3
  Ефективно лечение на хипертония степен 3
  Лечение на артериална хипертония от трета степен Хипертония степен 3: симптомите, лечението, рисковете
  Хипертония и кафе на въздействието му върху организма
  Хипертония и кафе на въздействието му върху организма
  Кафе, зелен чай и секс при хипертония Кафе и хипертония. Влиянието на кофеина върху кръвното налягане. Как се отразява върху състоянието на
  Хипертония при бременност и нейното лечение
  Хипертония при бременност и нейното лечение
  Ефективно лечение на хипертония при бременни По време на бременност хипертония изисква постоянен лекарски надзор. Решение за методите на
  За степени на инвалидност при хипертония
  За степени на инвалидност при хипертония
  Степен на хипертония е и групата на хората с увреждания Хипертония може да бъде свързана с установяване на инвалидност. Специална степен си