Всичко от света на
модата
» » Хипертония и кафе на въздействието му върху организма

Хипертония и кафе на въздействието му върху организма

16-01-2015, 15:48
1756
0
Хипертония - заболяване, от което в различна степен страда всеки трети жител на земята. В развитието на тази болест участват многобройни фактори и механизми - от наследствеността до условия за работа и почивка. Хипертония - изобщо не е безобиден заболяване, от което може бързо да се отърве от приемането на предписани от лекар медикаменти. Болните с такава диагноза трябва внимателно да преосмислят своя начин на живот, като в него необходимите корекции. Съдържанието на
 • Как да разпознават и лекуват хипертония?

 • Кофеин и повишено налягане

 • Ефект върху кръвното налягане зелен чай

 • Сексуалната активност и високо налягане


 • Как да разпознават и лекуват хипертония?


  Хипертония и кафе на въздействието му върху организма
  Хипертония е състояние на постоянно или приступообразного подобряване на налягане. За повишаване на налягането могат да повлияят:

 • Хронични заболявания на бъбреците или черния дроб;

 • Захарен диабет;

 • Напреднала възраст (по-често се разболяват хора от 40 години);

 • Затлъстяването (почти всички хора с наднормено тегло имат проблеми с високо кръвно налягане);

 • Постоянни напрежения;

 • Исхемична болест;

 • Алкохолизъм;

 • Пу заседнал начин на живот);

 • Неправилното хранене;


 • Налягане, горната граница на които повече от 140 мм. живачен стълб.ст., се счита за високо. Ако не се предприемат терапевтични мерки срещу хипертония, риск от инфаркти, инсулт и бъбречна недостатъчност се увеличава в пъти.
  Характерните симптоми на заболяването са:

 • Главоболие и виене на свят;

 • Тахикардия (учестен сърдечен ритъм);

 • Интензивно изпотяване;

 • Гиперемия лице (зачервяване);

 • Втрисане;

 • Тревожно или паническо състояние;

 • "Мушичките" пред очите и шум в ушите;

 • Изтръпване на пръстите;


 • Хипертония, която прогресира, води до гипертоническим кризам - остър пристъп на повишаване на налягането и подобряване на гореизброените симптоми, а също така прояви като повръщане, загуба на съзнание, болки в гърдите и недостиг на въздух.
  Болестта се лекуват с помощта на лекарства най-различни фармакокинетических групи:

 • диуретици (диуретици);

 • бета-блокери и алфа-блокери;

 • инхибитори;

 • вазодилататоров (лекарства, които повишават просвета на кръвоносните съдове);

 • невротрансмитерите;


 • Прилага се и физиотерапия, диетотерапия, балнеолечение (лечение с минерални води) и много други терапевтични методики, включително и нетрадиционни.
  Болен от хипертония, трябва да знаете, че всички методи на терапия (лекарствени или други) не трябва да се практикува без предварителна консултация с лекуващия лекар.
  Високото кръвно налягане не се препоръчва да се използват някои продукти (особено съдържащи животински мазнини), сол, алкохол. За кафе мнения медици се различават едни смятат, че кофеинът допринася за повишаване на налягането, други не са съгласни с това твърдение.

  Кофеин и повишено налягане


  Хипертония и кафе на въздействието му върху организма
  Кафе, а по-точно, съдържащи се в него кофеин, оказва стимулиращо влияние върху нервната и сърдечно-съдовата система. Ефект не е толкова голям, за да предизвика хипертония, но и не е толкова достатъчно безвредни. В съчетание с други фактори на влияние - алкохол, заседнал работа, хронични заболявания, кафе, разбира се, може да допринесе за развитието у човека на хипертония. Въпреки това, ако се консумират тази напитка е умерено, докато през останалата част се водят здравословен и активен начин на живот, на кафе няма да бъде сериозен рисков фактор.
  Трябва да поясним, че не се изключват индивидуални реакции на кафе. При някои хора напитка може да доведе до бързо (макар и кратко) повишаване на налягането. Това е свързано със способността на кофеина да блокира аденозиновые рецептори, съхраняващи артериальный просвет в разширено състояние. Тази реакция е характерна за хора, които си инжектират кафе от време на време. При тези, които консумират кафе всеки ден, се произвежда толерантност към бодрящему питието си.
  За да разберете собствената си чувствителност към този питието си, достатъчно е просто да се измери налягането до пиенето на кафе и след това. Ако върхова стойност се увеличи на поне 3-5 мм hg.ст., след пиенето на кафе ви е противопоказан.
  Според изследвания на американски учени от Държавния университет на народното здраве, пиенето на кафе не повече от 3 чаши на ден не е свързано с високо кръвно налягане. Изследователи са наблюдавали 170000 доброволци в продължение на няколко десетки години и не са показали никаква зависимост между редовните употребата на кафе и хипертония.
  Високо кръвно налягане възниква по-скоро, не за кафе, а поради липсата на нормален сън. Личност нощен отдих - това е наистина сериозна заплаха за организма, която може да предизвика повишено налягане и много други заболявания. Така че се консумира с кафе, с цел да отложи сън - наистина вредни навик.
  Съществува и връзка между нивата на холестерола в кръвно съответствие и употребата на кафе. Неотфильтрованный кафе наистина повишава холестерола, докато преминава през филтър не оказва влияние върху този показател. Приготавливая напитка в кофеварках и кафе-машини, човек, като по този начин не рискува да си запушват кръвоносните съдове.

  Ефект върху кръвното налягане зелен чай


  Хипертония и кафе на въздействието му върху организма
  Ако по отношение на кафе становището на медицинската наука несигурно, след това зелен чай с високо кръвно налягане се смята за полезно безусловно. Редовната консумация на тази напитка спомага за нормализиране на високо налягане благодарение на своите активни вещества, които допринасят за:

 • разлагането на холестерол и други вредни мазнини;

 • поддържане на кръвоносните съдове в эластичном състояние;

 • намаляване на броя на излишни течности в организма;


 • Ползите от зелен чай ще бъде особено осезаем при редовна употреба. Хората, постоянно пиещите такъв чай, обикновено не страдат от затлъстяване, което е една от основните причини за хипертония. Косвено доказателство за ползите на тази напитка е от следния факт - Япония е на първо място в света по консумация на зелен чай и последна по гипертоническим болести.
  За усилване на ефекта се препоръчва да се консумират зелен чай с лимон. Можете да добавите до там сушени мента. Пиенето на зелен чай в продължение на дълъг период от време, дава възможност за понижаване на горната стойност на кръвното налягане с 10-20 мм hg.календар.

  Сексуалната активност и високо налягане


  Хипертония и кафе на въздействието му върху организма
  Не само храната и пиенето на чай и кафе има ефект на хипертония. Важна е и такава страна на живота, като секс. Често високо кръвно налягане се притесняват да попитате лекуващия лекар, не влияе ли хипертония на действие, не се ли е противопоказан при повишено налягане секс, не ще ли сексуалната активност гипертонические кризы. Опитайте се да разберете по този въпрос.
  Негативно влияние хипертония на действие, за съжаление, е доказано клинично. Определен процент от хора с високо кръвно налягане имат проблеми в сексуалната сфера. Това се дължи на хормонални механизми, така и циркулацията на кръвта в съдовете на кавернозен тела на пениса, което при хипертоници накърнени.
  Страдат От това далеч не е всичко-много от тези, които са болни с хипертония, водят съвсем нормален живот, в който сексът е редовен и пълноценен. Лекарите веднага предупреждават, че правят секс, макар да не е пряк фактор на влияние, все пак внася допълнително напрежение в работата на организма, в частност, го кръвоносната система.
  На практика сериозни проблеми с натиск в моменти на половите отношения се срещат рядко, но все пак са определени в допълнение, проблеми могат да възникнат след коитуса - през нощта или на следващата сутрин. Ако има такива са на място, правят секс по-добре да се направи малко по-редовни и интензивни.
  Не си струва, разбира се паникьосвайте: психологически фактор може да играе с гипертониками лоша шега. Стресът, причинен от страха от последиците по време на полов акт, наистина може да доведе до повишаване на налягането и да влоши заболяването.
  Мнението на повечето медицински специалисти по този въпрос е такова: редовно, но не прекалено често секс с постоянен партньор не е противопоказание при диагноза "артериална хипертония". Тук се има предвид секс, не са претрупани с допълнителни преживявания или екстремни натоварвания, т.е. умерен и хармоничен секс.
  Като цяло, "умереност", за хипертоници - ключово понятие за добро здраве. Умереността в храна, напитки и секса, не само ще попречи на кризы и усложнения на болестта, но и ще стимулира изучаването на контрол върху психологическите и физическите сфери на живота си.
  Интересен по темата
  Какъв чай понижава налягането
  Какъв чай понижава налягането
  Какъв чай понижава налягането: напитка за здраве Влияние на чая върху кръвното налягане. Хибискус, като средство за намаляване и увеличаване на
  Хапчета за високо кръвно налягане
  Хапчета за високо кръвно налягане
  Хапчета за високо кръвно налягане: фармацевтика срещу хипертония За лечение на хипертония специалисти предписват хапчета от повишено налягане,
  Хипертония лечение на народни средства за защита и чесън
  Хипертония лечение на народни средства за защита и чесън
  Народно лечение на хипертония Полезни свойства на чесъна за намаляване на налягането. Чесън в комплексната терапия на артериална хипертония.
  Хипертония първа степен и нейното лечение
  Хипертония първа степен и нейното лечение
  Начини за лечение на хипертония първа степен Първа степен на хипертония е най-лека форма на заболяването. В този случай може би
  Артериална хипертония и нейното лечение
  Артериална хипертония и нейното лечение
  Артериална хипертония класификация и лечение Какво е артериалната хипертония, като я разпознава и лекува. Кои фактори влияят за появата на тази
  Фитнес и бягане при гипертони
  Фитнес и бягане при гипертони
  Фитнес и бягане при хипертония Възможно ли е да се отдадете на работа при повишено налягане. Както физическите упражнения влияят на тялото
  Джинджифил при хипертония: полезни свойства и противопоказанията. Нестандар ...
  Джинджифил при хипертония: полезни свойства и противопоказанията. Нестандар ...
  Прилагането на джинджифил при хипертония Джинджифил - изключително лечебно растение, благоприятства за нормализиране на високо налягане.
  Метод Стрельникова при лечение на хипертония - същността на методика
  Метод Стрельникова при лечение на хипертония - същността на методика
  Лечението на хипертония и метод Стрельникова Хипертонична болест на сърцето през целия живот изисква постоянно лечение. Рекламираният метод на
  Артериална хипертония: характерните симптоми на заболяването
  Артериална хипертония: характерните симптоми на заболяването
  Как да разпознаем хипертония - основните му симптоми Артериалната хипертония се среща често. Това заболяване се характеризира с редица