Всичко от света на
модата
» » Слънчогледови семки ползи и на вредите за

Слънчогледови семки ползи и на вредите за

16-01-2015, 19:31
8951
0
За всички славянски народи един от любимите деликатеси остават семена семки. Те се добавят към различни ястия, може да се използва при печене или просто обичат да гризе.
Има много митове за ползата и вредно слънчогледови семки, на които ние ще се опитаме да се разсее, след като техните свойства, състав и въздействие върху организма.

Съдържанието на
 • Ползи семки

 • Вреда семки

 • Как се ядат слънчогледови семки


 • Ползи семки


  Слънчогледови семки ползи и на вредите за

  Слънчогледови семки съдържат голямо количество магнезий, калций, желязо, цинк, фосфор, полиненаситени киселини, витамини е, А, D и група В, белтъчни съединения и аминокиселини.
  Такъв състав слънчогледови семена оказва на човешкия организъм благотворно влияние и помага да се справят с множество проблеми, свързани със здравето.
  Полезни свойства на слънчогледови семки:

 • Поддържа и нормализира работата на стомашно-чревния тракт, което допринася за високото съдържание на хранителни влакна;

 • Допринася за намаляване на нивото на холестерола ;

 • Нормализират работата на сърцето, се извършва профилактика на атеросклероза, почистват кръвоносните съдове от шлаки (благодарение на високото съдържание на магнезий);

 • Подобряват тена на лицето и има благотворно влияние върху състоянието на кожата;

 • Успокояват нервната система и подобряват качеството на съня (благодарение на фолиева киселина);

 • Укрепва имунната система;

 • Подобряват апетита;

 • По-нисък натиск (незрели семена);

 • Предотвратяват чупливи нокти и коса.

 • В козметологията маслото от слънчогледови семена се използва в състава на подхранващи кремове, ексфолианти и маски за коса и кожа.
  Главният и безспорен плюс на слънчогледови семки е способността да стреля напрежение и раздразнение, отвлича вниманието от належащите проблеми. Именно "лузганье" семки е чудесен естествен депрессантом в стресови ситуации, при безсъние, нервно пренапрежение и тревожни мисли.
  Яденето на семки също е отлична алтернатива на традиционните цигари за тези, които искат да се откажат от пушенето.

  Вреда семки


  Слънчогледови семки ползи и на вредите за

  Въпреки богат витаминен състав и очевидна полза на слънчогледови семена, те могат да се доставят и проблеми на организма, ако ги погрешно да се яде.
  По-опасни семена:

 • Разрушават емайла на зъбите, тъй като са достатъчно силни кожата. Това води до унищожаване и оголению нервните окончания на зъбите, а понякога и до кариес.

 • Имат вредни съставки, например, кадмий, който може да доведе до сериозни заболявания на бъбреците и нервната система. Този елемент се съдържа само в остаряла, семена, а също може да попаднат в семената при нарушения на технологията на производство от безскрупулни производители.

 • Допринасят за появата на киселини и тежест в стомаха (при пържене семки - част от полезните вещества се трансформира във вредни).

 • Може да допринесе за появата на излишни килограма, тъй като в 100 г от този продукт съдържа около 500 калории (чаша слънчогледови се равнява по калоричност на половина бял хляб!). Ако използвате семена, по време на лека закуска по време на диети, а отслабнете, не само няма да изчезнат, а ще се монтира от двете страни и корема.


 • Консумация на слънчогледови семки негативно влияе на гласните струни, така че те не се препоръчват за певци, говорители, учители.

  Как се ядат слънчогледови семки


  Слънчогледови семки ползи и на вредите за

  Може да се каже, че слънчогледови семки ползи и на вредите, които бяха разгледани по-горе, не са опасни за организма и ги ядат възможно, при спазване на някои правила:

  1. Не яжте слънчогледови семки с шкурками - това може да вкара стомаха и дори да доведе до запушване на аппендикса.

  2. За да се предотврати възникването на излишни килограма, не употребляй по-1/2 чаша слънчогледови семки на ден.

  3. Forex лущить семена с пръсти, а не с помощта на зъбите, за да поддържате здрави зъбите и предотвратите появата на инфекции, осевших на кожата и семена.

  4. Не купувайте семена от неизпитани производители. Ако предпочитаешь пържен продукт, ще уволни семена от себе си.

  5. Имайте предвид, че при пърженето на слънчогледови семки губят повечето си полезни качества, и за подобряване на здравето избягвай яжте повече семена в суров вид.

  6. Не употребляй семена в храната, ако имаш проблеми с желчевыводящими пътища и с черния дроб, тъй като те могат да доведат до отлив на жлъчката.


  Разумно от ядене на семена от слънчоглед, ти си сохранишь добро настроение , снимешь дразнене и обогатишь тялото си много хранителни и полезни вещества.

  Интересен по темата
  Семена слънчоглед ползи и на вредите за
  Семена слънчоглед ползи и на вредите за
  Последователят на семена, семки: щелкай на здравето Семена от слънчоглед, или просто - семена, известен като "наркотик", от която е невъзможно
  Гроздови семена ползи и на вредите за
  Гроздови семена ползи и на вредите за
  Ползи и вреди от гроздови семки: концентрат полза Гроздето притежава мощно антиоксидантно действие. Гроздови семена са в състояние да се улесни
  Тиквени семена ползи и на вредите за
  Тиквени семена ползи и на вредите за
  Ползи и вреди на тиквени семки: щелкай в полза Тиквени семена - вкусен и полезен източник на витамини и микроелементи, който оказва благотворно
  В кои продукти се съдържа цинк
  В кои продукти се съдържа цинк
  Храни, съдържащи цинк: защита на всяка клетка Значението на цинка за нормалното функциониране на организма трудно се надценяват. Този минерал
  Полезни свойства на куркумата и противопоказания
  Полезни свойства на куркумата и противопоказания
  От куркумата е полезна за организма: остра и лечебна Ароматна куркума се използва не само в кулинарията, но и в народната медицина. Рецепти за
  Как да изчистите нар семена
  Как да изчистите нар семена
  Как да изчистите нар семена: бързо и лесно Много от тях отказват от покупката на семена от нар, само защото му е трудно да се почистват. А в