• (4-04-2015, 18:08)   
  •   0   
  •  1927 
Късо колие, което плътно облегает врата, се наричат чокером, което в превод от английски означава "удушвач". Разбира се, колие чокер вас не задушит, но преди това, като попълни така декорация на своя ковчег с бижутерией, трябва да се разбере, че в такова колие може да бъде скрита дълбоко семантична натоварване. Това днес женски chokers на врата се възприемат като допълнение към изображението, е ярък акцент и завършек, но колиета, подобно на татуировка, има доста дълга история.
href="/sites/default/files/choker_na_sheyu_1.jpg">
Чокер на врата

Чокер на врата

Чокер на врата


Кратък исторически отклонение
Индианците - коренното население на Северна Америка - носеше огърлица чокер като защита на врата. Най-красиво и масивно бижу носеше вожд на племето. Индианците са вярвали, че шнур, на който нанизывались мивки миди, кости птици или малки камъчета, им служи талисман. Тъкане на чокера се доверяват на знахарям, които наделяли неговата духовна сила, способността да "говорят от сърце". Века по-късно в Европа на царете обични и рицарите започнаха да се носят chokers - това украшение на шията си визуално вытягивало я прави по-тънки. Кралица Виктория е въвела в Англия модата в кадифе chokers, украсени с естествени камъни. Класицизъм с характерни му строгите канони осъди този лукс, така че чокер на врата на първо започнаха да направят от въжето, а след това и съвсем се отказали да го носят. През XIX век принцеса Уэльская реанимировала chokers. Факт е, че от детството си тя е на врата е белег, който е момиче маскировала украшения. Нелинейните ги от кадифени ленти, скъпоценни камъни, нишки перли. Мода на chokers е достигнал до Америка, но след смъртта на принцесата "удушвач" отново отиде в забвение. И само в началото на миналия век благодарение на легендарната Коко Шанел чокер се появи отново на женски врата си.
Стилен аксесоар за жените
В наши дни чокер е загубил статута на бижута, накити, се превръща в елегантно колие. За създаването му дизайнери използват луксозни тъкани от различни материи, естествена кожа и дори материали като гума, дърво, метал. Разбира се, жените, които могат да си позволят луксозни и скъпи бижута е все още предпочитат изделия от перли, платина и злато, но тъкат чокер на врата може и със собствените си ръце от наличните материали.
Популярността на този кратък колиета, украшающего врата, толкова голяма, че да може да се види и на светски львицах, които пуснато на chokers на церемониални събития, както и за момичетата-тийнейджъри. Между другото, несравнима Одри Хепбърн във филма "Моята прекрасна лейди" носеше луксозно колие-чокер, а за героинята на Анджелина Джоли във филма "Туристът" колие направи от старата диадеми. Перлени chokers често носеше Лейди Ди, а днес в тях парадират Кристина Агилера, Мадона и други звезди световна величина. Тонът в модата за носене чокеров задава Джон Галиано. Момичета-модели, които показват нови колекции дрехи скандал, моден дизайнер, украсяване на врата си необичайни чокерами.
Често тези орнаменти се регулират по дължина, благодарение на специалния фиксаторам. Скъпи модели, които са изработени по поръчка, се изпълняват по стандартите на бъдещите обладательниц.
Заслужава да се отбележи, че по-скъпи модели, изработени от дърво, кожа, метал и изкуствени камъни, се отнасят към бижутата в стил унисекс . В зависимост от размер, цвят и степен на грацията им могат да се носят и момичета, и момчета. В женските модели чокеров може да бъде допълнителен елемент - окачване или медальон, който може да създава всеки ден нови незабравими и стилни образи. Между другото, днес дизайнерите предлагат комплекти бижута, в които са включени чокер и гривна, изпълнени в същия стил.
Чокер на врата

Чокер на врата

Чокер на врата

Чокер на врата

Чокер на врата

Чокер на врата

Чокер на врата

Чокер на врата

Чокер на врата