Всичко от света на
модата

Мода на 20-ти век

16-03-2015, 08:30
1084
0
Мода на 20-ти век

Всяка епоха налага своя отпечатък върху всички области на човешкия живот не е изключение и мода. Дори по-правилно ще бъде да кажем, че точно в областта на модата се отразяват всички разработки епохи.
Рови в историята на модата на 20 век - поминък на много вълнуващо. Самото понятие "мода" се свързва преди всичко с Франция. И модата на 20-ти век не е изключение. Предците на почти всички модни новостите на миналия век са били на френски език.

"Френска" мода на 20-ти век


Французинът Пол Пуаре в началото на век, дава на жените възможност да диша с пълни гърди (буквално!) - упраздняя корсет. Той е направил по-къси рокли и радикално променя приятелка от женски рокли. Благодарение на Пуаре се появиха рокли директно намаляване, рокли-ризи, тесни поли, дамски блейзери, рокли-кимоно. През 1912 г. този велик французин показа първото модно шоу.
Разбира се, мода от началото на 20 век - това е и шедьоври на велики Коко Шанел . В женската мода на 20-те години на миналия век именно Chanel въвежда елементи на мъжки костюми - сака, панталони, риза с вратовръзка. Точно по това време той създава и своя символ на черна малка рокля.
Драстично се променя начина на живот. Жените стават все по-наравно с мъжете да се ангажират по-отговорна и трудна работа. Еталон става спортна женската фигура с тесни бедра и плоски гърди. В същото време, на мода идват рокли с наклонена подолом, с много занижени линия на талията (някъде по линията на ханша) и дължина на midi.
Модата на 30-те години на 20 век отново извежда на преден план романтична женски образ с чувствен ярка уста и дребни завивкой на косата. Още една голяма жена от онази епоха - Марлене Дитрих - въвежда в женската мода от началото на 20-ти век смокинг.
Благодарение на голливудским дивам стават много популярни всякакъв вид тайна, боа, кожа горжетки, пелерины, успешно допълват рокли от сатен, брокат или естествена коприна.
Фатални четиридесетте също са оказали трайно влияние върху модата на 20-ти век. Уви, но в тежко военно време не е било въпрос за луксозни и модни дрехи се превърна в приличат на военна униформа. Въпреки че вече през 1947 г. Christian Dior показва новата колекция за "New Look", произведшую ефект взорвавшейся бомби. Беше представен много женствен начин с пълни бедра и закръглени рамене, тясна талия и високо бюста. Появиха буйни долни поли и прозрачни блузи. Връща се интересът към декоративна козметика, както и в модата е включена bouffant. Жената отново се превръща в Жена.
В средата на века. Емилио Пуччи дава свят панталони капри. Мода от 50-те години на 20 век окунается в света на новите форми, пропорции, на силуета. Всяка жена се предлага огромен избор от модели на дрехи за всеки вкус. В света на модата идва Сен Лоран със собствен стил. Фурор произвежда появата на бикини. Мода средата на 20 век, дава мащаб не е едно революционно откритие. Преди всичко, Вивье Роджър идва с обувки на токчета-висок ток на височина 7-8 см, които се превърнаха в символ на епохата. Великата Коко представя своите известни костюми, които носите сега си име.
Експлозия е хипи мода, превръщайки разбиране за младежка мода - деним плат е здраво и трайно навлиза в модните колекции на всички модни дизайнери. И, разбира се, това е мини-поли англичанки Мери Каунт. В същото време световната модна столица се премества от Париж в Лондон, е временно.

Английска мода на 20-ти век


Мъгла Албион на миналия век се превърна в люлка на някои модни течения, даде тласък на модерния стил на кэжуал. Преди всичко, това е стил на Modos, отличавшийся пристрастеността към безупречному вкус и качество. Съобразяваме този стилове са легендарните "Бийтълс". След това се появяват скинари, хипи, а малко по - късно-пънкари. И едва след това се появява стил casual, който днес по своята семантична наситеност стои на второ място след класически стил.
Мода на 20-ти век

Мода на 20-ти век

Мода на 20-ти век

Мода на 20-ти век

Мода на 20-ти век

Мода на 20-ти век

Мода на 20-ти век

Мода на 20-ти век

Мода на 20-ти век
Интересен по темата
Модата на 40-те
Модата на 40-те
Четиридесетте години на миналия век са безнадеждно засенчени от Втората Световна война, което, естествено, най-вредни този начин се отрази и на мода.
Английска мода
Английска мода
Английска мода във всички времена е символ на армия от модата по целия свят. От една страна тя се изявява проба юридическо лице и строгост - в делови
Класицизъм в облеклото
Класицизъм в облеклото
Нежен, лек и струящаяся дрехи от епохата на класицизма до днес все още се смята за еталон на модата. Рокли от онези времена са били прави женската
Мода от началото на 20 век
Мода от началото на 20 век
Всеки период от историята разкрива едно уникално съчетание на класика, традиции и нещо ново, понякога толкова разнообразна от вече познатата начин,
Мода от 19-ти век в Англия
Мода от 19-ти век в Англия
Англия от 19-ти век даде на света викториански стил, който е повлиял не само на модата в страната и извън нея, но и на цялата световна култура. Да и
Мода на 19 век в Русия
Мода на 19 век в Русия
Мода от 19-ти век в Русия, особено облекло на жените, в много отношения са под влиянието на Европейската култура. Въпреки че, разбира се, не може да
Стил на Коко Шанел в облеклото
Стил на Коко Шанел в облеклото
Една от най-известните жени на миналия век Коко Шанел покори сърцата на милиони не само за своите творения в света на модата, но и на изискан стил.
Рокля в стил джаз
Рокля в стил джаз
В свободното си време джаз извършил преврат, не само в музиката, но и в модната индустрия. Стил джаз в облеклото направи истински фурор през 20-те
Вечерни и коктейлни рокли
Вечерни и коктейлни рокли
Вечерни и коктейлни рокли - това е отделна тема в колекциите на световните дизайнери. Днес на мода женственост и шик, и именно такива и са