• (6-04-2015, 15:00)   
  •   0   
  •  423 
В историята на световната мода зони, които се наричат слуцкими, играе забележителна роля. Белоруски символ е най-голямото достояние на декоративно-приложното умение.
Слуцкие колан

Слуцкие колан


[]"href="/sites/default/files/sluckie_poyasa_3.jpg">
Слуцкие колан


Историческа справка
История слуцких зони се изчислява в продължение на векове. Първо подобни артикули са доставени от Изток. Но още в средата на XVIII век Велик гетманом Литва Михаил Казимиром Радзивиллом в Слуцке е основана първата в света фабрика. Първият сувенири процесът на колан е издаден през 1758 година. Над него създаването работи не с договор Ованес Маджаранц и двама местни художници, които бяха при него обучение. В рамките на първите няколко години на мануфактуре работили поканени гетманом турски и персийски майстори, така че моделите носели изразен ориентальный характер. Но дойде време, когато в услугите на чуждестранни майстори собствениците на фабрики са спрели се нуждаете. Местни майстори, перенявшие опит на swetla и персите, бързо се заменя с ориенталски орнаменти незабудками, васильками, цветя, листа от дъб и клен. Оттогава започва историята на слуцкого пояс, който изглеждаше така, както изглежда и днес.
Достояние на световната декоративно-приложното изкуство
За производството на такива зони майстори използват скъпи материали, като коприна и златни и сребърни конци. Колан дължина може да достигне до четири и повече метра, а на ширина - до половин метър. Край слуцкого колан декорировали узорчатой каемкой, а краищата украсена цветя-флорални мотиви . Забележителната черта на продукта е това, че при него липсва ws. Благодарение на високото ниво на майсторство тъкачи колан изглеждаше перфектно с двете страни. На върха на умения се считат за четырехсторонние изделия, които съставляват два пъти. Централната част на колана обикновено се украсяват с помощта на напречни или узорных ленти, окото, черен пипер, а най-красивите орнаменти пуснат в края на изделия. И задължителен елемент от етикета с индикация за това, че колана е изработен в Слуцке.
Между другото, тъкат тези продукти се доверяват само представители на силния пол, тъй като съществува легенда за това, че женска ръка прави цвета на избелели, а конеца лишава от силата.
Слуцкие колан

Слуцкие колан

Слуцкие колан


Възраждане на традициите
Напълно безосновательно до началото на XXI век процесът на колана е позабыт. От 2012 година белоруските правителството беше одобрена програмата на правителството за възраждане на този елемент националната дрехи . Слуцкому колана днес започвам роля спомен, артистичен стайлинг, представителния характер, музеен експонат. Най-голямото текстилни предприятие Беларус "Слуцкие колан", постепенно започва продукт, който съчетава в себе си автентични характеристики и иновативен дизайн. Първият колан, произведен от златни нишки и висококачествена естествена коприна, беше тържествено презентован Президента на Република Беларус Александър Лукашенко.
На базата на предприятието също е музей слуцких зони. Неговата експозиция докато не е твърде богат на експонати, но за туристите, които за първи път със собствените си очи да видят белоруски колан, ще бъде, за да каже на приятелите си. Освен това, в музея могат да бъдат закупени уникална сувенири продукти, както и ясно да се запознаят с особеностите на технологичния процес на създаване на зони.
Слуцкие колан

Слуцкие колан

Слуцкие колан

Слуцкие колан

Слуцкие колан

Слуцкие колан
Заедно с"Слуцкие колан" също четат: