» » Родословно дърво на семейството правим със собствените си ръце
 • (10-10-2014, 09:08)   
 •   0   
 •  1807 
Може би, всеки човек идва такова време, когато му става интересно да разберете, както са живели или живеят неговите най-близките и далечни роднини, което правят, от кого са били и как са живели живота си. Тези въпроси се занимава с популярна в последно време науката генеалогия, която, като път-пак, и помага да разберете за семейни връзки хора, или иначе казано да се установи кой от кого се е случвало, не е ли удивително?
Проучване на историята на своя род, човек се занимава с саморазвитием, опознават историята и културните традиции на различни времеви епохи, а заедно с това, научава интересни родствени връзки. Чрез изучаване на характеристиките и характери на своите възможни предци, човек получава възможност да се определи, от които са наследени някои черти на характера на човека, с което е свързан творчески или спортен потенциал и много други!
Родословно дърво на семейството правим със собствените си ръце

В по-стари времена родословно дърво, най-често създават и събират малко по малко само, за да регал и привилегировани семейства, специално за разпространението на установяване на родословие е в средновековието, когато са били декорирани класове привилегии (особено тези страхотии аристократични семейства).
За много известни царствующих семейства са съставени внушителни генеалогичните дървото, които и до днес се съхраняват в архивите и предоставят по-голяма историческа стойност. В съвременния свят съставянето на собствения си родословното дърво може да се направи със собствените си ръце за тази цел е необходимо само вашето желание, свободно време и, разбира се, източници на информация.
На първо място е важно да се разбере за себе си, какви цели преследвате: ако искате просто за украса на вашия дом малък, но симпатичен дърветата семейството си, след това отиде далеч, не е нужно, тъй като информацията, получена от най-близките си роднини, може би, ще е достатъчно.
Родословно дърво на семейството правим със собствените си ръце

Ако възнамерявате да събере максимум е възможно, да се потопите в дълбините на историята на своите предци, тук ще трябва да придобият търпение, защото освен интересните истории и открития, ви може да улавя и чувство на неудовлетвореност, от които в такъв случай, за съжаление, никъде не може да избяга.
Мотивите, които са довели ви до разследване на историята на собствения си вид, могат да бъдат различни: това е и желание да влезе в контакт с любимите си хора, да научи децата си да уважават собствен род и семейни обичаи, а може би и откровен любопитство. Единственото нещо, от което предупреждават специалистите областта на: не се поставят цел на подобни "разследвания" за откриване на някои от благородниците или на исторически личности в своя дървото, тъй като най-вероятно всички доказателства за такива факти, ще бъдат неверни, скъпи и, което е най-тъжно, безполезни.

И така, откъде да започна? • Много начинаещи генеалогов интересува, къде да намерите информация за своите предци? Най-лесният вариант, от който започват всички, - това е изследване на семейни документи, които има в наличност у вас, като например удостоверение за раждане, за смърт, сертификати, дипломи, сертификати, трудови книжки или някаква бележка книги, които, всъщност, може да съхранява голямо количество важна информация. Всички събрани документи рассортируйте на две групи: една по майчина линия, а другият е по бащина. По-добре, ако за всеки роднина ще заведете отделен плик или файл, чието име завършва, че ще ви позволи в последствие да не се бърка в различни документи и книжа.

 • Направете опросом най-близките роднини. Тук се включват не само мама и татко, но и по-големи братя-сестри, баби и дядовци, прабаби и велики баби и дядовци, ако има такава възможност. По-добре е тази "анкета" да се организира някакъв семеен конкурса, когато към разговора може да се свърже всички заинтересовани лица, а вие, да слушам за всяка дреболия, да се състави обща картина, дори и за тези роднини, които никога не са знаели. По-добре цялата получена информация не просто да записвате на хартия, а се документира с помощта на диктофон, така че точно нищо не пропускайте и няма да забравя.

 • Ако вашият интерес е не утолился знания роднини, а за изграждане на родословно дърво се отнасяме изключително сериозно, тогава в най-времето за отпътуване градските архиви, където може да се съхранява информация за вашите предшественици. За това имате нужда от минимална информация за лицето: име и фамилия, място на раждане и, за предпочитане, дата на раждане. Да не се бърка в търсене, трябва да знаете поне малко за своята рода си дейност, отколкото той е правил в живота, на кои места може да посетите.

 • Ако самостоятелни търсения няма да ви донесе желания резултат, тогава може да се обърнете към специални магазинче, където специалисти за пари са ангажирани в съставянето на родословното дърво.


 • Как да се изгради родословното си дърво?


  И така, една прилична част от информацията, събрана, сега чак се към въпроса, как да се украсяват цялата си работа, в края на краищата, сигурно е, желателно е, за да се получи красиво и цветни родословно дърво, което ще бъде възможно да се поставят в центъра на своя апартамент или къща.
  За тези цели има много начини за декорация: дърво може да се нарисува на ватмане, да се създаде малка фигура с листата, поставете под формата на бижута или не, постави всичко в специална програма на компютъра, която за вас "нарисува" своето родословно дърво. В интернет можете да изтеглите безплатна програма, която е лесна за използване, а също така е удобен за архивиране и структуриране на цялата събрана информация.
  Между другото, в магазините се продават малки фигурки-елхи, те могат да бъдат различни по качество и цена, се срещат дори золоченные или сребърно покритие екземпляри, където фигурки листа можете да поставите снимки на вашите роднини и предци.
  Родословно дърво на семейството правим със собствените си ръце

  Обикновено тези дървета са доста малки, и имат чисто декоративна функция. Направи родословно дърво може и със собствените си ръце, ако вие дори не знаете как да рисувате, в интернет има много шаблони, които можете да отпечатате на ватмане и да попълните собственоръчно снимки и необходимите подписи.
  Обикновено родословно дърво се попълва в два основни начина: първият, когато багажника сочи към вас, следващите големи клони - за родителите си, а по-малки - баби, дядовци и така нататък. Този метод се нарича възходяща, а в случай на спад, напротив, в короната трябва да бъде най-старият прародител, за който ви е нещо известно, а вие и вашите потомци вече ще се окажат в короната на дърво.
  За да не се претрупва си дървото на голям брой подписи, както и друга информация за обществото, в близост до снимките на всеки роднина могат да оставят цифри, които след това расшифровывают или долу на ватмана, или в отделно приложение.
  Между другото, понякога изграждането на дървото не са ограничени до, а създават специална книга, в която всяка страница с номер уделена конкретен член от семейството, неговата история и конкретните данни, които са ви известни.

  Че и не казвай, както и за създаване на собствен родословното дърво - упражнение интересно и вълнуващо, който може да се свърже дори и от малки деца. Разбира се, разходка из архиви и сканиране на документи те не ще бъдат, но в процеса на пряко създаване и право части, те са точно поучаствуют с голямо удоволствие.