Всичко от света на
модата

Полезен черен шоколад

10-10-2014, 14:30
877
0
Шоколадът е любимо лакомство за много деца и възрастни. На вкус и цвят предпочитания може и да са различни, в края на краищата, каквито и сега вида шоколад само не - млечен, бял, черен, с различни добавки и пълнители. Въпреки това, почти всеки знае, че най-полезно и дори, понякога е необходимо, е точно черен шоколад .
Макар някои учени и не могат да се обединят съгласни за сметка на неговата полезност, но повечето в един глас твърдят, че черният шоколад, едва ли не еликсир на живота.
Полезен черен шоколад

История на черен шоколад


Първоначално не беше на обичайното за нас и вида, и дори вкус на шоколад. Той е горчив, и направен във формата на черна напитка, в него се добавят черен пипер и други подправки.
Този "древен" вид шоколад е много популярен сред ацтеките, маите и други коренните жители на Америка. Именно индианците са вярвали в това, че дървото какао даде в дар на хората от бог, който слязъл на земята в блясъка на утринна звезда. Той обясни на хората как трябва да се събират, да се пържи и мелене на зърно дърво какао , след което от тях може да се направи поразително ароматната напитка.
По онова време тази напитка се нарича "чоколатль", той е доста скъп и с течение на времето, да го пие може само да фаворити. Между другото, първият европеец, който вкуси и дори донесъл в Европа горчив черен шоколад, е Кристофър Колумб.
Полезен черен шоколад

Обаче казват, че шоколадът и тогава не е особено впечатлен от силата на неговия специфичен вкус, така че той остана без внимание. А двадесет години по-късно шоколад удари преминаване към испанците, които бързо са успели да го променят вкусовите качества с помощта на тростникового захар и канела. Но рецептата получената напитка била държана под най-строгите забрана на разпространението.
Но с течение на времето, отглеждане и производство на шоколадова напитка развита и разширен.

Между другото, именно англичаните са дошли с добавяне на мляко в шоколад, което е довело до вкус, който подобно на сега съществуващите.

Но се смята, че именно Франция, а именно френската кралица Ана Австрийска, е направила основен принос в разпространението на шоколад в Европа. През цялото това време шоколад са яли само в течна форма, а само в 1819 г. швейцария Франсоа Луи Кей е създал първо парче шоколад, която е абсолютно сходни с тези, които ние виждаме в съвременните рафтовете.

Състава на този черен шоколад


Ако искате да закупите плочки този черен шоколад, а след това в на първо място трябва да се обърне внимание на съдържанието настъргано какао, забележете, точно какаото, а не в какао на прах.
Полезен черен шоколад

Настъргано какао трябва да бъде не по-малко от 60% от общата маса, дори и повече, но горчив черен шоколад с малко настъргано какао повече от 70% има много специфичен вкус. Такъв шоколад искаш далеч не е за всеки, а да го ядат ще се окаже съвсем малко.

Каквото и да посочи производителя върху опаковката на шоколад, ако процентното съдържание настъргано какао по-малко от 60%, това не е черен и не е горчив шоколад, а за десерт.

И ако шоколадът съдържа и мляко, черен, той се счита по никакъв начин не може, дори ако съдържанието настъргано какао в норма. Такъв шоколад се смята за тъмен и е по-малко полезни, макар и да има по-мек вкус.
За съжаление, намирането на рафтовете истински черен шоколад става все по-трудно, защото за намаляване на цените на шоколад производители използват различни емулгатори и замяна масло какао зеленчуци.
Цвят на черен шоколад напълно отговаря на името му, той трябва да бъде почти черно. Ако светли нюанси или съвсем бели, а след това говори за ниско съдържание настъргано какао, а като следствие - такава шоколад може да бъде мляко или изобщо не отговарят на стандартите.
Между другото още една отличителна черта на истински шоколад е температурата му на топене. Тъй като какаови зърна половина се състоят от какаовото масло, които при температура 32-36° започват да се стопи, че под температурата на човешкото тяло, това говори за това, че истинският шоколад трябва много бързо таить в устата и в ръцете, без да оставя вязкого усещания.
Полезен черен шоколад

Като цяло шоколад не трябва да съдържа никакви мазнини, с изключение на какаовото масло. Всички добавки - фъстъчено, кокосово или палмово масло - реда влошават вкусовите и полезни свойства на този продукт.

Полезни свойства на шоколад


Ако се чудите изследвания от учени и медици, те смятат, че най-полезен се смята за истински черен горчив шоколад.
Именно горчив шоколад се отнася към хранителните сортове, тъй като с ниско съдържание на захари позволява да го използват хора, които се придържат към диети или страдат от затлъстяване. Обикновено такъв шоколад има горчив вкус, едва осезаем солоноватый вкус и съдържа в състава си обезмаслени млечни продукти.

Смята се, че средно месечна норма на потребление на шоколад за възрастен човек е 300-400 г. Ако се включат шоколад в големи количества, може да предизвика алергична реакция или угревую обрив.

За човек полезни и необходими елементи са - калций, желязо, фосфор, витамини група В, магнезий, флуор, колкото и богат на истински шоколад. На всички е известно, че тези елементи имат положителен ефект върху здравето и изграждането на костна тъкан, укрепва зъбите, както и допринася за здравето на косата и ноктите, действа на кожна покривка.
А още шоколад е отличен помощник при борбата с процеса на стареене, защото той съдържа значителен брой флавонидов и колагенови влакна, които могат да създадат пречки стареене на кожата. Освен това, флавониды са известни с това, че притежават чудесен противораковым влияние, особено що се отнася до рак на кожата.

С какво още е полезна черен шоколад?


Разбира се, това далеч не са всички ползи, които може да ни поднесе този невероятен продукт. Немалым плюс шоколад е неговото благотворно влияние върху кръвоносната система.

За това отговарят на тези вещества като феноли, защото именно те са в състояние да се консолидира и да защитава нашите съдове, а също така предпазват от свиване. Освен всичко друго, феноли пречат на окисляване на лошия холестерол в кръвта, освен това шоколадът съдържа стеаринова киселина, която все още е и почиства кръвоносните съдове.

Най-важното не забравяйте, че колкото по-тъмен шоколадът, толкова по съдържанието на феноли в него много по-високи.

На всички е известен фактът, че шоколадът повлиява благоприятно на мозъчната активност на човешкото тяло, тъй като именно на шоколад допринася за мозговому кръвния поток, което се отразява на умствените способности, а също и паметта.
Шоколад - това е чудесен антидепресант, тъй като съдържа фенилетиламин, стимулира дейността на нервните клетки, което и допринася за повишаване на настроението.
Полезен черен шоколад

Не забравяйте и за това, че шоколадът още и ефективен афродизиак , който наистина увеличава чувственост. Така че може да опита да изненада своя любим плочки този черен шоколад.
Но си заслужава да се помни и за това, че черният шоколад има не малко съдържание на калории, така че тези, които се опитват да се придържат към диети, най-добре се избягва голяма консумация на този деликатес, е допустимо 2-3 малки парчета.
Интересен по темата
Как да направим шоколад маска у дома
Как да направим шоколад маска у дома
Как да направим шоколад маска у дома: на сладки рецепти за красота Лесни шоколадови маски в домашни условия: рецепти и начини на приготвяне.
Как да се готви макаруны
Как да се готви макаруны
Макаруны в домашни условия: невероятна нежност Макаруны - това е френски деликатес, приготвени на базата на белтъка. По същество - това е
Как да приготвите горещ шоколад
Как да приготвите горещ шоколад
Горещ шоколад в домашни условия: чаша вълшебен вкус Чудесно се затопли зимна вечер на чаша горещ шоколад. Украсете готовата отвара парчета
Като разтопете шоколад в домашни условия: 5 рецепти
Като разтопете шоколад в домашни условия: 5 рецепти
Как правилно да разтопите шоколад: на себе си confectioner Разтопете шоколада - не от прости: направих че нещо не е наред и десерт не се
Как да се готвя с парченца паста в домашни условия: 5 рецепти
Как да се готвя с парченца паста в домашни условия: 5 рецепти
Как да направим шоколад паста: за торти и сладкиши За приготвяне на торти и други сладкиши често се използва шоколадова паста. Готви се може по
Как да протеинов шейк у дома: 8 рецепти
Как да протеинов шейк у дома: 8 рецепти
Как да направя протеинов шейк: напитки сила Искате да натрупате маса? Или да отслабнете? На помощ ще дойдат протеинови шейкове. Не за покупка,