» » Как да изберем качествен мат за фитнес и йога?
 • (15-11-2014, 10:48)   
 •   0   
 •  3052 
Ако се занимавате с фитнес или йога, след което със сигурност се нуждае от специален мат. Тъй като от неговите качества и характеристики зависи вашият комфорт, а към закупуване на такъв аксесоар трябва да се подходи отговорно. Но как да направите правилния избор? На какво трябва да обърнат внимание на първо място?

Трябва ли мат?


Как да изберем качествен мат за фитнес и йога?

Трябва ли, като цяло, персонализирана подложка за йога? Без съмнение, този аксесоар може да се нарече необходимо. Първо, купете си струва поне за лична хигиена, тъй като на пода или на черга за общо ползване правят несигурни, защото бактериите могат да живеят навсякъде. На второ място, килим, ще ви осигури удобство. Няма да ви е студено или трудно, а понякога това е много важно. На трето място, ако поръчате подложка, това просто не е в състояние да се откажат занимания (да, такъв аргумент, за някои е важно).

Какви трябва да бъдат подложки за фитнес?


Списък на изискванията, които са поставени на коврикам за фитнес:

 • Подложка трябва да абсорбира влагата. Ясно е, че по време на занятията можете да изпотяване, и няма да е много приятно да се отдадете на влажен от вашия пот покритието. Понякога това е просто опасно.

 • Материалът не трябва силно да се стремим. Извършване на стречинг упражнения, вие не трябва да се притеснявате за това, че ще се нарани. Така че при закупуване на дръпна мат. Ако тя се протегна, от покупка, откажете се.

 • Мат не трябва да се плъзга, и дори на самия скользком покритие, такъв като ламинат и теракот. Повишено приплъзване ще направи тренировка неефективни, некомфортными, а понякога и опасни.

 • Този аксесоар не трябва да отвлича вниманието от тренировки и да привлича внимание към себе си, така че избягвайте ярките и "киселинни" цветове, а също и големите рисунки.

 • Мат трябва да бъде достатъчно мека, за да се осигури правилната амортизация и поддръжка на тялото. Но е твърде мека такъв аксесоар не може да бъде.

 • Качествен и практичен подложка могат лесно да се измиват с вода и с обикновен сапун, това е удобно и бързо. Ако материалът може да се избърсва само специални кърпички, след това ще добави излишни тревоги и проблеми.

 • Аксесоар не трябва да бъде твърде тежко.


 • Видове


  Списък на основните видове постелки за фитнес и йога:

 • Мат "аб mats" - кратко и доста плътен мат, който ще бъде удобно при изпълнение на упражнения за преса. Той е много по-дебел и по-твърд, отколкото други видове, но динамични или тренировка с тежести с по аксесоар няма да бъдат комфортни заради силен приплъзване.

 • "Workout mat" - почти универсален аксесоар. Той е по-мек и дълъг, обикновено се състои от множество сегменти и могат да се появят. Този вариант е подходящ за непрофесионална тренировки и занимания в дома. Той осигурява достатъчно омекотяване и почти не се плъзга, но сложни упражнения направи по него не се работи.

 • "Mind body" - едно парче мат без сегменти, който трябва да се увиват на руло. Амортизация е достатъчна, може да изпълнява всички упражнения. Това е най-добрият вариант за постоянен или професионални занимания.


 • От какво са направени?


  Как да изберем качествен мат за фитнес и йога?

  При избора трябва да се обърне внимание и на материала, от който подложка е изработена. Вариантите са няколко:

 • Постелки изработени от синтетични материали (поливинилхлорид - PVC) най-евтини и затова най-търсените, най-вече сред новодошлите. Такъв аксесоар е доста практичен, той не избледнява и почти не е повреден, лесен за почистване. От по-плътен материал, толкова по-дълго ще продължи мат. Но този аксесоар може да се плъзга на някои повърхности, така че не е много подходящо за практикуване на йога.

 • Подложки от термопластични-еластомер по-еластични, меки и приятни наощупь, а също така най-добре запазват формата си дори и след сериозни механични въздействия. Такъв аксесоар може да се използва при всякакви условия, включително и на природата. Мат ще абсорбират потта, да се грижи за него просто. Материал, който не се плъзга, е трайна и здрава, а също и лек. Но струва такъв мат ще бъде по-скъп от PVC.

 • За производството се използват и разтеглив, естествени материали, като например каучук или каучук с добавянето на юта. Гума е доста тежка и не абсорбира влагата, но не задържа неприятни миризми, не се плъзга и не е електрифицирана. Дебелина впечатляваща, материалът е сравнително мек. Каучук доста мек и еластичен, добре държи формата си и не се плъзга, а също така е здрава. Но подложки от естествени материали са по-тежки и обикновено са по-скъпи.

 • Също така на пазара могат да отговорят на памучни подложки. Те перфектно абсорбират влагата и задържат топлината на тялото, но могат да се плъзгат и не ще осигури необходимата подкрепа. Този вариант е подходящ по-скоро за най-лесните упражнения.


 • Определяемся с размери


  Как да изберем удобна подложка за фитнес и йога? Важно е да се определи оптималния размер на подложка, която ще зависи от вашите настройки. Няколко полезни съвета:

 • Дължина на килима може да варира от 170 до 240 см. Как да се определи? Всичко зависи от вашия ръст, както и от упражнения, които имате намерение да изпълни. Така, ако работата за спокоен и не е твърде динамична, за да определите оптималната дължина, трябва да бъде на ръста на наддаване 10 сантиметра. Ако вашите тренировки динамичен, а след това до нарастване добави 20-40 см, е твърде кратък мат се отдадете ви ще бъде неприятно.

 • Ширина обикновено варира от 60 до 80 сантиметра. Разбира се, най-добре да изберете широка подложка, за да не сковывало вашите движения. Но ако в салона, които са принудени да пътуват с обществен транспорт, а след това този аксесоар може да ви пречат и на другите пътници. Но не забравяйте, че прекалено тесни подложки не са много удобни.

 • Сега си струва да се реши с дебелина. Като цяло, тя може да варира от 15 до 6-8 мм. По-добре да изберете доста дебела подложка. Той, първо, ще ви предпази от студа, изходящи от пода, а, от друга страна, ще осигури максимален комфорт по време на практикуване и ще ви помогне без неприятни усещания разчита на коленете или лактите. Така че оптималната дебелина е 45-6 мм. Има и по-дебели подложки, но такъв аксесоар за придобиване не си струва, той може да ви попречи да изпитате собственото си тяло.


 • Как да носят?


  Как да изберем качествен мат за фитнес и йога?

  Препоръчително е да закупите мат с не промокающим калъф, оборудван с удобна дръжка. Това ще предпази аксесоар от намокания и въздействия на околната среда и същевременно осигуряване на комфорт на собственика по време на транспортирането.

  Как да се грижим за мат?


  Трябва ли да се грижи за мат? Несъмнено, да. Основни правила:

 • След закупуване на измийте мат. Аксесоар от PVC могат да се изпират в пишеща машина, подложка от термопластични-еластомер трябва да се перат на ръка, а подложка от гума или каучук е по-добре просто се избърсват.

 • Не слагайте мат, това може да доведе до образуване на бръчки, по-добре го завъртете до преобръщане.

 • Почиствайте аксесоар като го замърсяване. Не използвайте агресивни почистващи препарати, те могат да навредят на материали.


 • Поръчайте удобно килимче за йога и фитнес, и правете с удоволствие и комфорт.
  Заедно с"Как да изберем качествен мат за фитнес и йога?" също четат: