Всичко от света на
модата
» » Традиционно Коледа и Нова година в САЩ

Традиционно Коледа и Нова година в САЩ

15-11-2014, 11:14
4042
0
Тези две красиви зимни празника на добре познати по целия свят, навсякъде се спазват своите традиции и правила, как се празнува Нова година и Коледа в Америка?
В края на краищата Коледа в САЩ е най-важният семеен празник, естествено, след Деня на Благодарността, който се чества всяка американско семейство в последния четвъртък на ноември.
Традиционно Коледа и Нова година в САЩ

Как само ще доедены последните тиквени пайове, всички градове на Америка постепенно преображаются и различни: на витрините на магазините и търговските центрове се появяват празнични декорации, навсякъде звучи празнични мелодии и коледни писма, цялата държава буквално потопен в огоньках и предварително почивка кутерьме.

История и съвременност


Интересното е, традицията за празнуване на Коледа в САЩ, хванал съвсем небыстро, както, например, в колониално време той изобщо е под голямо забранени. Коледа в Америка, както и у нас, е тясно свързана с честването на Нова година , който е един вид кулминацията на целия процес на тържеството.
Традицията на празнуването на Коледа директно на държавно и на фолк ниво се появява едва в края на XIX век, се смята, че със себе си откаран преселници, които активно търсят по-добър живот в Нова Светлина.
Както вече казахме, почивка приживался дълго, не винаги успешно, но все пак повечето традиции успя да се запази. Днес в Америка празнуват Коледа на 25 декември през нощта в навечерието на религиозни граждани задължително присъстват на коледната служба, на връщане от която трябва да организира тържествен семеен обяд.
Традиционно Коледа и Нова година в САЩ

Такива празнични празник обикновено се събират всички членове на семейството на една маса, американците предварително се приготвя подаръци, които се връчи един на друг тази вечер, си разменят топли думи, поздрави и още веднъж, за да прекарват времето заедно, което е особено важно за бизнес и винаги заети жители на Америка.
Интересно, точно подаръци са се превърнали в една от най-важните семейни традиции - в търсене на ценните изненада американците и с огромно удоволствие прекарват зимните вечери в търговски и специални центрове коледно индустрия.

Подаръците могат да бъдат най-различни: от традиционните поздравителни картички новогодишната и коледната символика, до сладкиши, сувенири и основателни презентов, които могат да бъдат свързани с хобитата си или сфера на дейност.
Традиционно Коледа и Нова година в САЩ

Друга задължителна традиция за всяко американско семейство е активно декорация на дома, и на двора, коледната символика. Обикновено в него вземат участие всички членове на семейството: дворове са пълни с фигурки на светещи северните елени, които са взети за себе си хълмист упряжку Дядо Коледа , бели снежни човеци в шарфиках и шапочках, на входните врати задължително се поставя красив венец от смърчови клони.
Вътре в къщата центровое позиция се нарежда на коледната елха, богато украсени с топки, бусами (мишуру американците не използват), цифри гълъби и летящи елени. Цялата къща е населена декорация: разноцветни светлини, червени и златни панделки, камина полива традиционните коледни чорапи за подаръци.
Традиционно Коледа и Нова година в САЩ

Традиционното ястие на коледно парти отдавна се превърна в печена пуйка или гъска, нещо като нашето оливие и мандарина. За десерт обикновено се сервира сладък пудинг или пай, а от напитки преобладава ромовый удар , коняк и яйце-nog - напитка с добавянето на яйца, сметана и по желание, за нещо по-силни.
Традиционно Коледа и Нова година в САЩ

Вследствие на коледната седмица се провежда къде по-спокойни, тъй като повечето жители на Америка в този период от само един или два почивни дни, всички очакват настъпването на Новата година.

А Дядо Коледа?


Той, за разлика от руския Дядо Коледа раздава подаръци в нощта на 24 и на 25 декември, когато от доста необичаен начин: преместване в своя празничен шейна с елени, спира на всеки дом, където има деца, се промъква през комина и оставя в заготовленном предварително чорап, за коледни подаръци.
Историята разказва, че първият Дядо Коледа се появява през 1860 г., вярно е, че по това време вече го знаят, тъй като Св. Никълъс. Той все още не е пътувал в северните оленях и не носеше традиционния червено-бял кожа костюм, но вече даде подаръци и пушени тръба.
Традиционно Коледа и Нова година в САЩ

С течение на времето, Св. Никълъс трансформировал в съвременния Дядо Коледа и, заедно със своите елфи-сътрудници се установява в селото си Вильмингтоне, щата Ню Йорк. Между другото, дядо коледа има и втора къща, в Торрингтоне, там също има коледно селце, където той, заедно със своите помощници да раздава деца подаръци.
Между другото, не всички в САЩ Санта Клаус се движи в шейна, теглена от елени. Защото, както е известно, Америка - държава немаленькая, и затова, например, в Хавай Дядо коледа пристига на коледното лодка, а в Калифорния - на дъската за сърф, необичайно явление, нали?

Традицията на празнуване на Коледа и Нова година


В южната част На САЩ тези зимни празници се празнуват особено забавно: в небето задължително работят хиляди поздрави и фойерверки. Това е свързано с дългогодишен обичая ранните заселници, като по този начин късно от стандартите на своите съседи. И все пак те са вярвали, че залповете на ярки светлини е задължително да изплаши зли духове.
Традиционно Коледа и Нова година в САЩ

Коледа в прегръдките на студена Аляска минава особено: там местните хора, особено деца задължително да ходят колядовать: в ръцете си голяма звезда, която се произвежда от цветен картон, ребятишки пеят песни и поздравляют с настъпващите празници, а домакините са лекувани с тях по различен сластями.
Ако не знаете, къде да отидем в предрождественскую седмица е в САЩ, тогава задължително посетете церемонията на първия зажжения светлините на главната коледната елха във Вашингтон, това е просто прекрасна гледка!
Всяка година президентът на САЩ включва светлините на главната градска коледната елха, която е била отглежда още през 1924 г., с тези най-дълго традицията не на тази верига нито веднъж. Около главната елха е задължително да се инсталира още 50 малки коледни елхи, които, по традиция, във Вашингтон изпраща всеки щат, всички посетители американците бързат да се снимат с елха от родния си щат.
Традиционно Коледа и Нова година в САЩ

А тук, в Ню Йорк е задължително да инсталират огромна елха в Рокфелер плаза", на инсталацията отново придружаващата горски красавици ще глупак тълпи от хора. Кулминацията на Нова година, може би, се провежда на известната улица на Таймс скуеър в Ню Йорк.
Всяка година тук се събират хиляди хора, за да видиш на живо невероятното събитие на годината: спускане на гигантски електронното ябълки, от небето сыпется хиляди конфети и фойерверки. Кристалното електронно ябълка от морето от светлини, отдавна е станала символ на града.
В подножието на Рокфелер център, където се постави начало на коледната елха в Ню Йорк, е задължително да разполага с огромна изкуствена ледена пързалка, където празнуват коледните празници, най-активните американците.
Традиционно Коледа и Нова година в САЩ

В коледна нощ американците обичат да се развихри с широк крак: основните тържества се провеждат в ресторанти, клубове и театри, всичко минава много шумно и забавно.
Във въздуха, и тогава да излети фойерверки, звучи воя на сирените, и на автомобили, които оповещают за началото на Новата година, непрекъснато се стреля тапи от шампанско, а жителите се поздравяват с празнично събитие.