Всичко от света на
модата
» » Празникът 1 Май или Деня на Труда: традиция и история

Празникът 1 Май или Деня на Труда: традиция и история

8-10-2014, 14:48
822
0
На празниците има голямо разнообразие. Името на някои дори не знаят, други са дошли от съседни (или не са дори съседни страни. Но има и такива дати, които в календара са маркирани в червено и които се считат за уикенда дни. Например, Ден на Труда се чества в много страни. А какво означава този празник? И тъй като той се появи?

Как започна всичко?


Ако се опита да се рови в историята, това е възможно да се появи в Древен Рим, където на 1 май празнува ден на богиня Мая, която е покровителка на реколта, плодородие. В чест на такова значимо събитие езичниците това време подредени ритуални танци, пеят песни и кръг танци.
Празникът 1 Май или Деня на Труда: традиция и история

Смятало се е, че всичко това ще ви помогне да направите реколта богат, подобряване на плодове и разсад. Но тъй като е смятан за празник на язычным, православната църква (а тя езически вяра напълно изключи) се опита по всякакъв начин го измести, като предлага на хората да празнуват други празници, например, Светъл Великден или Неделя на Христос (те са съобщавани по същото време). Няма почти успя, за чествовании богиня на плодородието и на труда са забравили, но не съвсем и не завинаги.

Съвременният етап


Историята на честването на деня на труда в някакъв момент стана да имат в по-голяма степен политически мотивирани. Така, през XIX век в някои страни имаше особен работни движение, участниците, които се застъпват и се борят за подобряване на условията на труд.
Например, прости работници от Австралия на 21 април 1856 г., призова сила до въвеждането на восьмичасового на работния ден. Не точно такава продължителност на работния ден е и днес, австралийците са си постигнали, и затова започнаха да празнуват празник на труда всяка година.
Следващият етап - това е 1986 година. Именно в тази година трудещите се американци от Чикаго, действал срещу съществуващата власт и нейните строги режими, излязоха на стачка и поискаха подобряване на условията на труд, които в този момент са били просто ужасни. Но рали е бил депресиран, в резултат на което загинаха няколко души, които също се превърна в решаващ момент.
Празникът 1 Май или Деня на Труда: традиция и история

В чест на тези хора, дали живота си по време на борбата за справедливост, в 1889 г. са вече в Франция Парижки Конгрес реши от 1 май 1990 г. да обяви ден на солидарност на работниците от цял свят.
Също така е било предложено в този ден притежават редица демонстрации, по време на които обикновените хора застанаха зад идеята за намаляване на работния ден е до 8 часа, както и за подобряване на условията на закона. И когато данните изисквания са изпълнени, във Франция, както и в Австралия, такъв празник е било решено да се направи ежегодно, в края на краищата тази дата е нещо като повратна точка.

Руски вариант


В Русия такъв празник като Ден на Труда, също са известни доста отдавна. За първи път той е отбелязан още в съществували някога на Руската империя. През 1890 г. във Варшава преди няколко стачек работници, в които са участвали около 10 хиляди души на работническата класа. И такива стачки бяха на почти всяка година, но, всъщност, почти до нищо не водят.
Но през 1897 г. демонстрация започна да се носят вече е по-скоро политически характер и да изразявате недоволство на народа на съществуващата власт. Например, през 1901 г. в няколко града (в Тбилиси, Гомеле, Харков, Петербург) се проведоха митинг под тези лозунги като "Да живее Република" и "Долу самодержавие".
А през 1912-1914 г. в демонстрациите, сопровождавшихся стачками, участие са взели около 400 хиляди души, говорители на демокрацията и на справедливостта.
Празникът 1 Май или Деня на Труда: традиция и история

Повратна точка празнуване на 1 Май се превърна в Октомврийската революция от 1917 година. Точно след него е празник обяви за официален. В този ден големите площади на страната шествовали колони, отвсякъде звучеше музика политическа насоченост. Представители на власт с помощта на високоговорители вещаели за това, че подкрепят всички работници на капиталистическите страни и да изразят своята солидарност.
По-късно се появи традиция на втория ден след честването се организира така наречените маевки, които подразумевали срещи с роднини и приятели, разходки в паркове и пътувания сред природата. Но първоначално тези набези са си представяли тайни срещи на работните места, на които те обсъждат своите планове за по-нататъшни действия (често такива събрания разгонялись представители на правоприлагащите органи).
В последната почивка именно в такъв формат е преминал 1 май 1990 година. След това се проведе официалната первомайская демонстрация. А в началото на следващата година в същия този ден Московска федерация на синдикатите и Асоциацията на свободните профсъюзи организираха съвместно митинг срещу повишаване на цените. Между другото, при това събитие на трибуната присъства Горбачов.

Модерна интерпретация на


През 1991 г., е променено името на празника. Сега в Русия празнува Деня на пролетта и труда, което предполага приятно празници и липсата на митинги. През 1993 г., между другото, е напълно разбит мирна демонстрация, той се е случил за първи път от 76 години.
И оттогава дата отново придоби първоначалния си езически оцветяване, след като загуби своя политически контекст. И все пак през 2013 г. по улиците на някои градове на Русия отново излязоха стотици хиляди работници, недоволни от условията на труд и заплати. Но нищо криминален тогава не се е случило.

Как празнуват?


Според Трудов Кодекс на Руската Федерация, 1 май е работен ден. А що се отнася до текущата 2014 г., а през уикенда ще бъде още по-дълъг, тъй като отработавшая 4 януари държава ще се почива 2 май. Това означава, че по време на тържеството ще бъде повече от достатъчен (освен това, на 30 април - съкратен работен ден).

Как празнуват този празник?  • Най-лесният и приятен вариант - да следва дългогодишната традиция и да организира така наречената маевку, се възстановява, например, с палатки на природата или на турбазу заедно със семейството си, за близки или приятели.

  • Ако планирате първо "отгулять" в града, това със сигурност ще отправят към неговия център. Там така или иначе ще бъде нещо интересно, например, на някой концерт.

  • Искат да си спомнят старите времена? Вземете участие в демонстрации, в някои градове те все още се провеждат.

  • А може просто да се отпуснете, особено в тази година, в края на краищата общата продължителност на почивка, ще достигне цели 4 дни! Отделят време за себе си и семейството си, релаксирайте и се насладете на прекрасна пролетта време.


  • Различни и вълнуващи празници!