Всичко от света на
модата
» » Православната Великден: коя дата тя ще бъде през 2014 г.?

Православната Великден: коя дата тя ще бъде през 2014 г.?

8-10-2014, 14:55
902
0
-Христос възкресе!
-Наистина възкресе!
Тези думи, като на своеобразен поздрав, със сигурност сте чували не веднъж, знаейки много добре, че те изразяват. На първо място това говори за това, че дойде денят на годишния православен празник, който по право може да се нарече най-големият, тържествено и светъл, ден на Възкресение Христово.
Понякога можете да срещнете и друго име - Великдень - то е абсолютно точно отразява цялата същност и значение събитие на този Велик ден, цар на ден. Със своята многостранна история на Великден се отива в дълбока и дълбока древност, но, каквото и да е, почти всеки човек знае приблизително хода на събитията, които са в основата на почти всичко, на християнското учение.
Този ден, превърнал се в символ на единението, символ на чистота и тържеството на живота си над смъртта, в деня, когато Исус Христос е възкръснал след три дни на страдания, на мъчения и смърт.

Великден - един от най-колоритните, светли и добри православни празници, който се празнува от година на година, и това, което е интересно, всеки път, датата на честването се променя.
Православната Великден: коя дата тя ще бъде през 2014 г.?

Този факт често предизвиква объркване и объркване в редиците на тези, които не се проследява всички църковни събития, както сам се изчисли точния ден празнуват доста трудно. Факт е, че в съвременния свят ние използваме календарное смятане, което е малко по-различно от астрономическото, по който, между другото, и трябва да высчитывать точната дата за празнуване на Великден.
Да, със сигурност е интересно, когато през 2014 година ще празнуват православната Великден, в края на краищата към това събитие, като нито една друга, трябва да се подготвят предварително.
Тази година датата на празнуване на този голям и светъл празник се пада на 20 април.

Както е правилно да празнуват Великден?


Сигурно много хора знаят, че за честването на Велик ден, Възкресение Христово, вярващите хора се подготвят предварително, като се спазват Великия пост, който през 2014 г. да продължи от 3 март до 19 април. В този период от време е необходимо не само да се откаже от плътски удоволствие и разнообразие от кулинарни изкушения, най-важното, това е вътрешно самоочищение, преосмисляне и осъзнаване на духовните ценности.
Ако по някаква причина вие не можете да спазват пост, тогава може да се опитате поне в последната седмица да се откажат от месо, риба и млечни храни, както и да се замисля за собствената си душа. Такава нестрогий и съкратен "пост" ще добави значителна радост от наближаването и честването на светлия празник Великден.
Специален ден, в който, в действителност, и започва основна подготовка за честването на деня на Възкресението, е велики четвъртък или велики четвъртък, в който според християнските вярвания, Исус и е участвал в известната Тайна вечер. Смята се, че именно в този ден трябва да се пречистят, както духовно, така и физически, затова на велики четвъртък е прието да се потопите в дупката, река, баня или, поне, в обичайната домашна вана, е важно това да се направи преди изгрев слънце.
Православната Великден: коя дата тя ще бъде през 2014 г.?

Всъщност, на Великден е свързано цяло множество от различни традиции и ритуали, които все още чтятся и, макар и не напълно, но в повечето се спазват. И, между другото, много от тях трябва да се спазват, като се започне като път-пак, с по-Чист четвъртък.
Точно в този ден повечето домакини се опитват да се раздели с всички домашни хлопотами: турят жилище, измийте всички закутки и кътове, а също така започват да се пекат великденски козунаци и боядисване на яйца - традиционни символи на празника.
Според вярванията, до Страстен петък всичко трябва да бъде готово в края на краищата, този ден е посветен на распятию и смъртта на Исус Христос. Смята се, че в този ден не бива да се забавляват и да ходи, не е желателно да се работи, тъй като той е специален ден за скръб и страдание. Със Страстна петък, свързани множество суеверия и ритуали, например, смята се, че хлябът, изпечен в този ден, никога не е плесенясал, а моряците са взимали от този хляб със себе си в морето, тъй като той защити от потънали кораби и болести.
На разпети петък не се приемат печка козунаци или великден, да се отдадете на стряпней за празнична трапеза, ако не са успели да направят това до нея, тогава по-добре да смени притеснения в събота.
Православната Великден: коя дата тя ще бъде през 2014 г.?

Велика събота, това е взето я наричам, е последният ден на Великия пост, в деня, когато всички вярващи носят в храма боядисани яйца и козунаци за осветление. В кошница за осветление понякога се поставя и друга храна, макар и неправилно, например, домашни наденички и бекон, сирене и хляб.
На връщане от църквата обикновено се приготвя празничната маса, на която вече е позволено да се консумира скромна храна и да се насладите на торти. Обикновено на великден маса буквално пышет богатство деликатеси и екстри, в по-стари времена заможните стопани може да присъства на масата до 48 ястия, че е равна на броя на дни изтекъл на Великия пост.
Освен общоприетите торти и яйца, на масата традиционно се сервират печени агне, печено телешко, шунка, а също така и голям брой други ястия - патица с ябълки , свинско, сладки палачинки, сладкиши, желе и така нататък.
Всяка любовница винаги се занимават с въпроса какво да готвя за Великден, защото искате да получите на масата вкусни и оригинални ястия. Вместо обичайните сладкарски, можете да приготвите истинска творожную великден, който по традиция трябва да има формата на пресечена пирамида.
Приготвя този десерт е просто, а на изхода се получава наистина вкусно и, което е важно, символично ястие. Що се отнася до основните ястия, а след това много интересно изглежда заливное, изпълнено във формата на яйца: благодарение на много цветна и пъстра гарнитура, те са наистина празнична и доста необичаен външен вид.
Не забравяйте да експериментирате: сладкиши във формата на различни фигурки - барашки, овце, зайци или птици - много интересно решение при извършване на празнична маса.

Как да прекарате празника?


Не забравяйте за това, че Великден не приключва в рамките на един ден, тя продължава в продължение на цялата седмица, в рамките на която можете да забавляват своите приятели и близки куличами и боядисани яйца, а също и с други погалят с различни вкусни неща от вашата празнична маса.
Великден е един от малкото дни, когато може напълно да се отделят от светски грижи и неприятности, да се потопите напълно в атмосферата на празника. Ако все още не знаете къде е най-добре отговарят на Великден, тогава отговорът моли за себе си - прекарайте го със семейството си.
Православната Великден: коя дата тя ще бъде през 2014 г.?

Празнично празник трябва да бъде забавно и хор, защото точно в този ден трябва да се събират цялото семейство, от малък до голям. Не забравяйте за съществуването на още една старинна празнична забавление - игра на битки. Това шутливое състезание харесва както на възрастни, така и деца, най-важното, изберете яйце по-силни.
На Великден да се ходи на гости, ние можем да погледнем дори към онези семейства, които отдавна не са посещавали - вас навсякъде трябва да се срещнат с гостоприемството и гостоприемство.
Не забравяйте, че в такъв ден не ходят без подаръци и испеченных торти, а също е важно във всеки дом се опитва сладкиши и стряпню на домакинята. Ако празник падна в топъл и слънчев ден, а след това му лесно могат да се прекарат някъде извън града или сред природата.