Всичко от света на
модата
» » Как да се отървем от думи-паразити в речта си?

Как да се отървем от думи-паразити в речта си?

8-10-2014, 11:58
1287
0
Думи паразити - това е като "замърсители" на речта, които не носят особена смислово натоварване, най-често, са вводными думи и могат лесно да бъдат изхвърлени от контекста.
Проблемът с тези на семантичната "паразити" е, че те причиняват големи щети на нашата реч, в повечето случаи, човек дори не забелязва, че използва в разговора си нещо подобно, но това се вижда от външната страна и реда досадно. Всеки модерен човек, който поставя пред себе си високи житейски цели, трябва да притежават подходяща и кратък разговорен реч.
Как да се отървем от думи-паразити в речта си?

От това как човек е в състояние да общуват и да превърнат думите в красиви и стилово правилни, оферти, зависи отношението на околните хора към него, а това значи, че има повече шансове да си намеря престижната работа, да се срещнат и да започнат сериозна връзка с образовани и воспитанными хора.
Такива "опасни думи", най-често стават думи със слаб безопасна, например частици (както би, може би, тук е, е, е така), въвеждащи думи (по-кратък, човек осъзнава, накратко, означава, слушай, може би, като цяло, слушай) и така нататък.
Отървете се от думите-паразити в речта не е толкова просто, е, и се опиташ да се избегнат подобни словечек, но по време на следващия разговор те отново се появяват, без значение колко трудно се опитате за себе си следи. Всичко е въпрос на навик, когато човек от години се казва, че в един определен начин, му е много трудно да се вземе и в един момент се преустрои цялата си реч. Трудно, но възможно.

Защо е толкова важно да се отървете от думи паразити? • Въпреки, че било така, защото безкраен "как да" и "по-кратък" ред, да се околните, че те дразни слуха и произвеждат не е най-приятно впечатление при първа среща.

 • "Думи-плевели" далеч не винаги говори за недостатъчно или неправилно възпитание, най-често те разкриват характера на човека, основната черта, която е силна неувереност в себе си. Поради това, човек се губи и е трудно да изразява собствените си мисли, започната от неудобни паузи безсмислени частици и вводными думи, което превръща става в безсмислен поток несвязных фрази. На такива хора не е нещо, което слушате не е особено желателно, да ги просто е трудно да се разбере, мисли се объркват и се стигне до финала, нищо не след като е загубил, е доста трудно.


 • Как да разберем, че е време да се отървете от празни думи?


  Най-лесният вариант - да се включат, запис на глас и се опита да разкаже под записа на някакъв прост текст (например, биографията или пересказать основната идея прочитанной книги, просмотренного на филма).
  По-нататък слушайте, че ще може да се запише, със сигурност, на изслушване веднага попадутся най-популярните фразочки и модерни думички, които ние наричаме "паразити".
  Как да се отървем от думи-паразити в речта си?

  Има и друг начин да се разкрие допълнително боклук в собствената си реч: попитайте някой от приятелите или семейството, желателно е, че това е човек, който ви чува доста често, за малък период от време прислушивался към чистотата на речта си. Нека това ще бъде седмица време, за това време вие точно да се разкриват всички свои лексические недостатъци, с които трябва да бъде, по-късно, за да се бори.

  Как да се отървем от думи-паразити?


  В необятността на интернет често могат да се срещнат начин замяна, принципът е прост: надоедливое безсмислено дума замести всяка друга дума, и, следователно, да постъпвам с всеки "паразити".
  Като че ли всичко е нищо, но, както се оказа, проблемът не е, че не изчезва, тя все още се усложнява от: на първо място, много е трудно да се проследи думи-паразити в собствената си реч, в това се крие основната им злоба, а като замяна на това, какво не забелязват?
  На второ място, в резултат на това, ти си постоянно себе си опита одергивать и контрол, зацикливаешься на нова дума, за да не забрави и го поставете в подходяща ситуация, а като резултат - плюс една дума-паразит във вашия речник.
  Но спусне ръце, съвсем не е задължително, разбира се, с празни места не са чудеса, "магически хапчета", която ще премине превключвател и ще ви накара да говори правилно и мъдро, също не съществува, но все пак има няколко начина, които могат да ви действително да помогне.
  Как да се отървем от думи-паразити в речта си?

  Първото нещо, което трябва да научат е да забележите в собствената си реч, попадающиеся безполезни "плевели", както и, ако сами ние не се справяме, ще трябва да привлече грижовни и отговорни роднини.
  Попитайте някой от вашите близки роднини (най-добре за такива цели са подходящи членове на седем и децата) да следи вашата реч, а за всяка употреба на "паразит" веднага ви "накаже". Например, цопват леко по устните, по рамото или драстично нещо да възкликне.
  Най-ефикасен начин - чрез използването на финансови възможности - пообещайте вашия контролер за всяка дума-паразит отброява секундите от собствения си портфейл 10 рубли (100500 в зависимост от вашите възможности).

  Колкото повече такива наблюдатели ще бъде около вас - толкова по - добре-ще ви по-често да "накаже", а това значи, че процесът на самоконтрол ще работи много по-бързо. Има и други начини да се справи с собствената си вреден навик: прочетете как е възможно на глас.
  Естествено, за тази цел не са подходящи статии от списания или в таблоидите, изберете качествени произведения на художествената литература, идеален класика. Отделяйте по упражнения поне по 15-20 минути на ден, и след известно време ще забележите, че вашата реч не просто стана по-чист, той е бил обогатен с нови думи, изчезна косноязычие и угловатость реч.
  Има мнение, че в българския език няма думи-паразити, основният проблем е в грешната и неуместно тяхната употреба. Например, "как да" е подходящ за сделки, където искате да се отрази на сравнение, а "по-кратък" е подходящ за кратка формулировка някакъв насипни мисли.
  Има и друг проблем: един вид мода за думите, когато всичко наоколо започват да ям едно и също на думата, тя е толкова плътно се придържа към езика, което, в последствие, да се отървете от него не се получава по никакъв начин. За това не се е случило: гони от себе си се пази подобни модерни думички, след като почувствате, че те започват да се завърти и в главата си.
  Опитайте се винаги да даде време да обмисли нещата, че се минава през няколко секунди да се каже. В главата на всеки човек се извършва такова действие, много бързо и не е забележимо за нас, фрази, които се качват бързо и на място.
  Но се случва и така, че идеята, която искате да изразите, съдържа твърде много подробности и клонове, човек започва да се бърка и поставяне на ненужни модерни думички, за да хване", додумать" останалата част от мисли.
  Помнете, по-добре да говорим односложными и прости изречения - и да се изгради по-лесно, и на слух, те се възприемат по-лесно и по-лесно, отколкото на съставните, пълни с допълнителни описания и вложки.

  Ако все пак чувствате, че не можете да формулира мисъл, не се колебайте да направите пауза в собствения си монологе, не забравяйте, най-добре е да се мълчи и след това да каже компетентно, отколкото в неудобно пространство стартирате няколко "паразити".