Всичко от света на
модата
» » Какво е клаустрофобия и как да го лекува?

Какво е клаустрофобия и как да го лекува?

8-10-2014, 12:00
4591
0
Клаустрофобия или, по научно се нарича, клаустрофобия - доста неприятно явление, който е в състояние да достави на своя притежател много неудобства.
Целият проблем е в това, че страхът, който тя предизвиква, е трудно да се контролира, в такъв момент човек, макар и да осъзнава причината за своето състояние, но да се направи с това нищо не може.
Хората, които страдат от такъв вид психично разстройство, се страхуват не само на затворени помещения, но и места, където едновременно се натрупва голямо количество хора, като кино зали, хипермаркети или театри.
Какво е клаустрофобия и как да го лекува?

Когато хората, страдащи от клаустрофобия, попадат в нежелани за себе си места, те започват да се страхуват за това, което им ще се превърне в драстично зле, а те нямат време да напуснат навреме помещение или да се намери изход.
В това състояние на човека обхваща ужас и паника, така че той се опитва, колкото е възможно по-скоро да напусне помещението, което го пожелае такъв дискомфорт, ако веднага не се получава, тогава човек несъзнателно се опитва да стоят по-близо до изхода.
И така, какво е клаустрофобия от научна гледна точка и как да се обясни неговата природа? Повечето промени и други експерти в тази област са съгласни, че това е един от видовете психично разстройство, което може да се прояви като самостоятелно заболяване, а може да бъде последица и симптом на друго психично отклонение.
Какво е клаустрофобия и как да го лекува?

Според статистиката повечето хора, макар и наясно с техните такъв недоимък, да не се опитват някак да се справят с него или да се прибегне до лечение, а просто да не обръщат внимание на него, постоянно чрез избягване на ситуации, които биха могли да предизвикат дискомфорт.
Защо се изкачи с асансьора, когато винаги могат да се ползват за трамплин, защо се лети на самолети, когато има влакове, а най-добре изобщо да не се вози, малко ли е, че там може да се случи.
Страховете и неприятните усещания, те се опитват да се скрият в най-далечния ъгъл, докато това е възможно, за да не предизвика недоумение и смях от страна на околните, но винаги ли това е реалистично?
За съжаление, ако не се справи с такава нежелание, тя може лесно да се развие, което води до чести нервни разстройства и депрессионные състояние, както и контрол на паника и ужас ще става все по-трудно.

Естествено, за да се справят с такива фобии, както и с всеки друг, много по-лесно в началните етапи на неговото развитие, затова е важно, колкото се може по-скоро да се определи, има ли такова разстройство у вас или у вашите близки.

Как да разбера, че имате клаустрофобия?


Към основните симптоми на подобно психическо разстройство включват:

 • В началните етапи: появява се чувство на лека тревога и безпокойство вътре в малки и затворени помещения, чувство на постоянна суетата и желанието да се окаже отвън.

 • С течение на времето, се появява желанието да се избягват малки и претъпкани помещения, асансьори, затворени публиката и малки стаи, салони за красота, самолети, влакове, различни прегради и така нататък.

 • Появата на виене на свят, гадене, повишен пулс, изпотяване.

 • Дишането някой се отклонява, мисли започват да се бърка непрекъснато изглежда, че няма достатъчно въздух, има желание расстегнуться или да свали дрехите си.

 • Слабост, летаргия, дори и в топлото време на годината, ръцете и краката са студени.


 • Тези симптоми могат да се появят по отделно или всички наведнъж, в повечето случаи, те започват да не забележим, с лек дискомфорт постепенно перерастая в паника.
  Причините за появата на нарушения и до днес остават до края не научени, сред професионалисти, не съществува общо мнение, че все още може да повлияе на развитието на клаустрофобия у даден човек.
  Има множество хипотези по този повод, но доподлинно известно е, че страхът от затворено пространство е свързано с някакви страхове или страшно събитие, което човек е преживял в детството или дори в зряла възраст.

  Например, затворено пространство често се страхуват от хората, които в детството наказват да седи на тъмно, шкаф или гардероб за провинность, може би, той се оказа случайно е заключена или губи родителите си в голяма тълпа.
  Страхът от затворено пространство може да бъде свързана с преживяна трагедия: например, престой в киното, който изгаря, а човекът-чудо остана жив и така нататък.

  Как да се справим с проблема?


  Ако страхът преминава в малозаметной формата, след това върху нея често се обръща малко внимание, но когато нейните проявления стават все по-остри, а симптомите са по-чести, трябва да търсите варианти, как да се отървете от него. Защото през цялото време се избягва неудобни за собственото си благополучие места, доста е трудно, особено в бясно темпо, модерна и активен живот.
  На първо място трябва за себе си да признаят, че всички ваши страхове и симптоми - крехък, тъй като истинската заплаха на живота не съществува.
  Също така трябва да се разбере, че всички възникнали симптоми - това не е опасно заболяване, а е само ответна реакция на организма на адреналин. Да се възстанови това не помогне, но е по-лесно, така или иначе, ще стане.
  Не съществува единствено и надежден метод или лекарство, което в един момент ще излекува вас от страх от затворено пространство. Лечение на такова разстройство усложнява още и от факта, че дори когато пациентът осъзнава, че неговият страх е абсолютно беспочвенен, той съвсем не може със себе си да се справят.
  Какво е клаустрофобия и как да го лекува?

  Най-често лечението на такова заболяване се занимават с професионални психолози и лекари, в края на краищата да се справят сами с този фобии е много трудно, а в критични случаи, а понякога и невъзможно. Ако случаи на неоправдано безпричинен страх и паника все повече на исковата молба, е необходимо колкото е възможно по-скоро да се консултирате със специалист.
  С лека степен на фобии може да се опита да се бори и със своите сили: за това е необходимо колкото се може по-често, потопени в една среда, която предизвиква у вас такова безпокойство. Многобройни проучвания показват, че това е много ефикасен начин за борба с много фобии: опитайте се колкото може по-често, за да остане в затворени помещения и помещенията, започнете с няколко минути, след това увеличавайте времето на престоя.
  През цялото това време трябва да се мисли за нещо приятно, да си спомнят хубави поводи от живота си и да размишлява върху факта, че нищо опасно и страшно не се случва.
  Самовнушение и самоконтрол - доста ефективни методи за борба, може да опитате дихателната терапия, а също така и различни техники от йога и медитация . За такива цели има много специална литература и видео-материали в интернет.
  Започнаха и по-сериозни случаи, които не винаги се поддават на подобни методи да се отървем от страховете, така че тези пациенти трябва да се проведе курс на лечение под наблюдението на специалисти: може би, единствено ефективният метод за тях ще стане хипноза и сериозно медикаментозно лечение.
  И най-важното, не забравяйте, че ако искате да се преодолее клаустрофобия, тогава не трябва да коригира живота си в собствените си страхове, защото по този начин вие само усугубляете състоянието си, превръщайки се в затворен и натоварен човек.