Всичко от света на
модата
» » Как да се отървем от страха от височина завинаги?

Как да се отървем от страха от височина завинаги?

8-10-2014, 12:00
3134
0
Всички хора нещо се страхувате: страхувайте се някой, който се страхува от паяци, а някой, който с ужас си представя тъмна стая или затворено пространство, панически се страхува от кръв или остри предмети. Всички ние сме живи същества, ни е присъщо нещо да се страхуват, но основната разлика такива пристъпи и усвояването на страхове от обикновените е, че човек не е способен да контролира себе си в такива моменти.
Натрапчив страх от височини или, както го още се нарича, на страх от височина, се проявява при хора по-често от останалите, според статистиката, се счита, че той се среща при 4% от женското население и 6% от мъжкото.
Как да се отървем от страха от височина завинаги?

На тези, които никога не се е сблъсквал с нещо такова, трудно е да си представиш как се чувства човек, обхванат зловещ и поглощающим чувство, може да изглежда, че това са само комплекси и лични трудности, с които лесно се справи, но не и тук-това е
Има такива пакостници, които предлагат да се отървете от тук! " чувство на страх с помощта на скок с парашут или с бънджи, казват те, след като това веднъж вече точно позабудешь за подобни страхове.
Но как да се изкачи на високия мост или излитане на борда на малък самолетика, ако една представа за това вдъхва такова непреодолимо чувство на страх, че поджилки си стиснем, а главата започва да кружиться? Но как тогава да се отървете от тук!" страх от височина, в края на краищата, това не е просто един малък недостатък, но сериозно вътрешно чувство, което периодично се пречи да живеят пълноценно и да се забавлявате?
Хората, които наистина са в плен на акрофобии, не могат да летят на самолетите, се гледа от прозорците на небостъргачи и излиза на тераси, понякога излиза до този на абсурда, което възниква паника от мисълта за височина или възход на асансьора.
От обикновен страх, фобия различно е, че е невъзможно да се контролира, да преживеят ужаса на дадено събитие достига своята критична точка, което се случва чувство може и изобщо да не се поддават на някакво логичното обяснение.

Да бъде на височина, понякога и толкова не выносимо за определен кръг от хора, че те започват да се избегне всички възможни събития или обекти, които могат да ги върне в състояние на страх. Изпитват чувство на дискомфорт и лесно страх голяма височина - нормално, като по този начин човешкото тяло се активира вътрешни резерви за самозащита, опитвайки се да предотврати възможна заплаха за живота.
Фобия, напротив, е в състояние да навреди: в момента на бурното страх, човек рязко губи способността си трезво да оцени ситуацията, че често ставаше причина за много инциденти.

Основните симптоми и прояви на акрофобии


За да се разбере, страхувате се от височини или не, достатъчно е да излезе на балкона апартаменти или да се окаже някъде в естествени условия на висока надморска височина.
Основните симптоми на страх от височина, се смята за остър виене на свят, веднага се появява гадене (не винаги), а на лицето се проявява испарина.

Човек веднага престава да се доверите на собственото си чувство за равновесие, инстинктивно търсиш, за какво да уцепиться, вземете и не си отивай.
Първото нещо, което той се опитва да направи - това е отиване на четири крака, като по този начин за сближаване на тялото към повърхността на земята, за да се намали риска от евентуално падане. Имаше и такива случаи, когато хората се замрази в подобни пози и не може да се справи сам със състоянието си, да застане на такова отсъствие за няколко часа, докато не се е намирал някой от външна помощ.
В основата на симптомите на акрофобии са сходни със симптомите на други фобии, човек започва да бие нервна тръпка, той може да започне да крещи и да плаче, да истеричное състояние, мислите му се объркват, от което се мисли трезво и ясно, вече не се получава.
Как да се отървем от страха от височина завинаги?

От хора, които са обхванати от подобни чувства, често може да се чуе "Страхувам се да гледате на пролетающий самолет", "Страхувам се да стъпи на един стол, за да винт крушка".
Понякога страхът е толкова напредва, че е в състояние да придобие форма на психоза: човек може да се страхува да спи на леглото или поглед към тавана, тъй като в такъв момент може да му изглежда, че горната се променя с дъното, което означава, че той може да падне.
За здрави хора подобни симптоми и прояви могат да изглежда като пълно чушью, но, за съжаление, това е болест, с която е важно да се бори, докато тя не одолела на пациента.

Как да се отървем от страха от височина?


За да се отървете от него, трябва първоначално да се определи какво причинява появата на фобия, че беше толкова лост, който е в състояние да укрепи в съзнанието на човек до най-крайната и критичен степен на страх. Психолозите твърдят, че ако правилно се определи характера на възникване, а след това да се преодолее акрофобию ще стане реално, обаче, никой не казва, че това ще бъде лесно.

 • Вродена или наследствена страх от височина. Най-често се предава по наследство, така да се каже, на генетично ниво. Също така се смята, че някъде на подсъзнателно ниво си "тялото" помни, че височината за него представлява реална опасност, може би, тя дори се превърна в причина за смъртта на някой от вашите близки роднини.

 • Закупен страх от височина се дължи на много по-лесно най-вероятно, когато нещо е в дълбок детството, а може и да не е по-далечно миналото, височина, се превърна в причина за някои истински инцидент, който е имал силно въздействие върху формирането на психиката, така да се каже, оставил дълбок отпечатък, с които трябва сега да се живее постоянно.


 • Да се отървете от вродена фобии страх е много по-трудно, от себе си не е невъзможно, най-вероятно ще трябва да се прибегне до хипноза. Закупен страх да се излекува, естествено, по-лесно, особено в тези случаи, когато човек ясно знае какво е причинило това я рязко настъпване.
  Много психолози и специалисти не препоръчват сами да се прибегне до крайни методи на лечение (скокове с парашут, да се установят да живеят в краен етаж на някоя висока сграда и др).
  Факт е, че това може да послужи като резултат от появата на нови проблеми - от пълната липса на страх от височина. Често тази промяна на нещата в резултат на това може да се превърне в мания идеята, а в отделни случаи - в непреодолимом желание да се гмурна надолу.
  Как да се отървем от страха от височина завинаги?

  Но как тогава да помогне на себе си? Ако проблемът не се намира в най-крайната фаза на протичащи психози и нервни смущения, може да се опита постепенно да преодолеят собствените си страхове: за да започнете да намерите време и да си височина, в ума си да се справят с възникващите чувство на страх.
  Когато почувствате вътрешна сила, ще трябва да се премине към действие: отидете в съпровод на балкон за началото на 3-те етажа ще бъде достатъчно, постепенно се увеличи броят им.
  Трябва да се отбележи, че само малка част от хората са в състояние да притежават такова високо чувство за самоконтрол, така че, в повечето случаи, по-добре да се обърнете към опитен психиатър, след няколко сеанса с които вие най-вероятно завинаги распрощаетесь със своите страх.
  Като лечение, най-често, се предписва медикаментозно лечение, което помага за временно преодоляване на страхове и фобии, паралелно с това се водят разговори и, ако е необходимо, сеанси на хипноза, по време на които се провежда сериозна корекция на съзнанието на пациента.