Всичко от света на
модата
» » Какво е дауншифтинг - философия или страх?

Какво е дауншифтинг - философия или страх?

8-10-2014, 12:25
1327
0
Модерен термина "дауншифтинг" има западни корени, защото именно там той все по-често става да се въплъщават в живота, от всичко по малко когато се премести и в нашия регион.
За тези, които не знаят, дауншифтинг - това специфично явление, което се предполага е доброволен отказ от високопоставени постове и работа в полза на самостоятелно развитие и самореализация, живот "за себе си" и на техните деца.

Със сигурност, и в живота си са се срещали такива дауншифтеры, които са абсолютно внезапно увольняются със своя "топъл" място на работа, се движат от многомиллионного град в мрака на селището или провинция, където с голямо удоволствие започват да се размножават на овце и кръстат бод се бродира.
Какво е дауншифтинг - философия или страх?

Бивши директори на големи корпорации стават продавачи в магазини на ориенталски подправки, известни личности и хора шоу-бизнеса започват да се размножават пчели, топ-мениджърите се отказват от работа в офиса и своите капитали в полза на "черна" работа.
Ако се превежда термина "downshifting" с на английски език след това той има своето конкретно значение - намаляване на скоростта на автомобила. Подобна характеристика е лесно да се проектира и се пренася върху реални живота на хората, които "пречат" на забързаното темпо на живота си, се отказват от определени блага, преосмисляне културни и семейни ценности.
Смята се, че първият дауншифтером е индийски принц Буда, който на възраст от 29 години е отказал от всички блага на тяхното положение и несметного богатство, след което се премества в търсене на просветление и самостоятелно развитие.

Такива ярки примери история има една дузина случаи, в съвременния свят хората все по-често попадат под вълна подобно преосмисляне, увеличава случаи на отказ от заемани длъжности в полза на абсолютно друг случай и в нашата област.
Въпреки това, все още за повечето остава загадка какво е дауншифтинг, много и изобщо да поставят под въпрос цялата философия на подобен поток, като се има предвид, че това е по-скоро страха от случват трудности, които идват в живота на всеки човек.
И, ако се замислите, това, наистина, не винаги се получава да се разбере човек, който е вложил огромен труд в професията си, дарява много за постигане на кариерата висоти, а сега той поема и се отказва от постигнатото в полза на ниски длъжности и в малък ниво на доходи? Защо така се случва, че кара хора на толкова рискови и, в някаква степен, странни постъпки?

Какво мотивира хората да отидат на дауншифтинг?


Има достатъчно голям брой различни становища по отношение на мотивите които да насърчават хората в момента да напусна работа, за да преминат в мрака на селището или, например, някъде в чужбина и да започнат напълно нов живот.
Какво е дауншифтинг - философия или страх?

Някой смята, че в някакъв миг идва момент "последната капка", човек перенасыщается постоянни задръствания, график на работа от 8 до 18 работата внеурочно, както и постоянни стресове, ссорами с началниците си, които са неразделна съставна част на всички сериозни постове.
Човек толкова се уморява от рутинна, липсата на свободно време и примитивна възможност да се насладите на всички тези блага, за които той сам е спечелил. Някой чесане постоянно нервно напрежение, провала и работа, която, както се оказва, не носи достатъчно наслада.
Обикновено подобно осъзнаване идва на възраст 30-35 години, когато човек вече успява много да работят, за да достигне някакви кариерата на успех, отглеждане на семейството и децата. Човек упорито се превърта надолу в главата си всичко, което той успял да постигне, както и това, защо му е необходимо това.
Често се случва така, че спечелените пари едва ли носят удоволствие, особено, когато работим по 12 часа на ден в необичаен работа, не намираш време да примитивни отиди в любими ресторант или да се насладят на семейството си поне малко на пътуването.
Любими книги продължават да стоят на рафтовете, за новиках кино и музика ще видиш само от колеги, а любимо хоби, което в периода на младостта ти много забавно, отдавна забравени и загубени. Китара отдавна са лъжа в килера, стативи запылились и се доставят в страната, а под наем и маратонки и не са загубили своето истинско предназначение.
Какво е дауншифтинг - философия или страх?

Може би, до голяма степен, ето защо хората се колебаят драстично промените живота си, в края на краищата, богатство и статус в обществото - това далеч не са най-важните и основни ценности на живота. Когато родителите са решили за теб и изпратили на танци, въпреки че ти си винаги мечтал да свири на китара, а когато дойде време да получават висшето си образование, те решили, че е музикант да бъде у вас, за да не се окаже, иди-ка ти си в юридическия факултет и е престижно и паричната.
Ето и резултатът: свърших, отидох да работят и дори получава нещо, но не е ли това ти носи много радост? Първо ти не си мисля за това, да се опиташ да изгради кариера и да печелят, за да осигури на себе си и новото си семейство, но минава година-две-десет, и всички се хранят по-лошо от горчив репички.
Практиката показва, че често хората избират частичен дауншифтинг, това е, например, са с най-високите постове в най-ниските, така че да се намери баланс между морални и духовни ценности.

Между другото, голяма популярност започва да се ползва професия на свободна практика, това е човек, който се занимава с дистанционно работата си, често, дори в уюта на собствения си дом. Най-често това е работа на компютъра в интернет, като по този начин, хората, лишени от преките началници, се появява някаква независимост и възможност да се освободят от собственото си време, така, както е най-удобно на работника или служителя.
Въпреки това, следва да предвиждат, че често офис служители не са в състояние да отговорят на подобен род дейности, изцяло утрачивая своята приложимост.

Положителната страна дауншифтинга


Като всяко движение, дауншифтинг има своите плюсове и минуси, въз основа на които може да се сгъва своето определено мнение.

  • Път към себе си. Да се отказват от постоянна и упорита работа, хората често придобиват голямо количество време, което успява да се посвети на себе си и на своето развитие, се учи да живее в хармония с околния свят и със себе си. Като резултат: укрепване на здравето в предвид липсата на стрес, нервни смущения и депрессионных състояния.

  • Себереализация. Стане дауншифтером - това не означава напълно да се откажете от работа или на определен вид дейност. Основната задача е да преминете, за да намерите това, което наистина ти хареса, интересно е, че често се възкачва на правилното поприще, човек успее и постига още по-големи висоти, отколкото на предишната си работа.

  • Може да отдели повече време на семейството си, да се ровя в отглеждането на деца, опитайте се постоянно да пътува, а може и изобщо коренно промени пребиваване.


  • Отрицателни страни:  • Отказ от высокопоставленной пост - това е най-вероятно значително намаление на материалното си положение и е доста вероятно, загуба на определен статут в обществото.

  • Не всички дауншифтеров могат да разберат близки, а особено на членовете на семейството. Не всяка жена е в състояние да се откажат от нажитого и да се опита да започне да живее от нулата, освен това, никой не знае, как това може да се отрази на бъдещето на вашите деца. Дауншифтинг - това винаги е риск.