Всичко от света на
модата
» » Детският психолог:на детето ми има нужда от помощ

Детският психолог:на детето ми има нужда от помощ

8-10-2014, 12:44
1750
0
Всеки добър родител мечтае и се грижи за това да си дете расте щастлив, здрав и активен, а по-късно стана успешен и самостоятелен възрастен човек.
В първите няколко месеца от живота на бебето притесняваме се, по принцип, за това, че той навреме кушал и заспа, после ние следваме неговото развитие, смяна на пелени и приучаем към самостоятелност, се опитваме да го развиват физически и умствените способности, правим всичко, за да може той по нищо не се нуждаеше.
Единственото, за което някак си често забравяме, така е и за психическото здраве на детето, че не по-малко важно от физическото му състояние.

Често родителите дори не се замислят върху факта, че детето има нужда от помощ, докато се опитва сама да се справи с капризите и периодично избухване, като се има предвид, че това е временно явление.
За съжаление, малко хора мислят, че в главата на дори най-малките представители на човешката раса, се зараждат мисли, идеи, страхове и мотиви, които те не винаги са разделени с околните.
И понякога искате да разберете какво се случва в собствения си вътрешен свят? Какво мисли и какво го избутва към определени постъпки? А дали той се развива за възрастта си, общува с достатъчно много връстници, и могат ли правилно да се държим в определена ситуация?
Детският психолог:на детето ми има нужда от помощ

В един момент детето започва да се влезе в спор с вашите близки, капризничает, отказва да отиде в училище или в градината, не се чува и отблъсква помощ. В главата на мама се заражда цяла поредица от мисли и въпроси, защо така прави? Преди това детето е послушен и добър?
Точно като списък от въпроси може да бъде огромен, така и варианти на отговори просто плодятся в очите си, и да стигне до истината, понякога никак не е лесно. Но неразрешени ситуации, неразбиране на конфликти водят до най-много необратими последствия, за да се справят с които по-късно за известно време е много трудно.
Разбира се, възникването на спорни ситуации - това е напълно естествен процес, който говори за взрослении на чад и го превръща, като личност.
Но правилно ли постъпваме в такива ситуации? В края на краищата, от нашите решения ще зависи от това, как детето ще реагира, не разломаем ли ние този крехък и безценен вътрешен свят, който само започва или вече уверено се формира? На всички тези въпроси може да се отговори с детски психолог, не е задължително да отидете до него веднага, с малко дете, това е напълно възможно, че достатъчно препоръки и съвети са само вас, а може да бъде и това, че детето има нужда от помощ, която той ще може да получите само при специалист.

Преодоляване на себе си


Често родителите се отказват от подобни походи, защото възниква въпросът, а какво ще кажат хората? Защо е тогава този момент ми пука много, екскурзия до психолог е свързано с нещо срамно, нашите хора не са свикнали на това, че това е нормално и абсолютно не е срамно.
Психолог - не психиатър, той не пише рецепти и не поставя диагнози, тя помага на детето се справят с проблеми, трудни ситуации, без нараняване на психиката, всичко минава в такива форми, които, в крайна сметка, бебето сам идва към верния решение.

Както всички предразсъдъци по-добре да се изкорени и да забравите за тяхното съществуване завинаги, здраве и емоционално състояние на детето е по-важно.
Още един момент, който на подсъзнателно ниво отблъсква родители от отиването на лекар, това е страх да се окажат "лоши" родители, за да осъзнаят, че нещо, което те са правили, не толкова в отглеждането на бебето.
Детският психолог:на детето ми има нужда от помощ

Така че мама и татко започват да се хванете за книги, да изучава психология и се опитват да решат разреши проблема. Важно е да се разбере, че всички ние за първи път ставаме родители, нас никой не ни учи на това и не се дава на частни уроци, така че да грешат - това е нормално. А ако успее да поправи грешките си, това ще бъде само от полза за вас и вашето дете.

С какви проблеми можете да се обърнете към психолог за децата?  • Ако сте започнали да забелязвате, че вашето дете е затрупана страхове и чувство на постоянна тревога: страх от тъмнина, силен дъжд или вятър, да остане в стаята си сам, страхът от животни, насекоми, то това е сигнал. В определена възраст - това е нормално, показва развитието на фантазията и въображението на детето. Въпреки това, това е чувството за постоянен страх причинява депресия, влияе на активността и инициативата води до това, че детето започва да избягва определени ситуации, че вече не е редно. Психолог в състояние да преодолее този период безболезнено за бебето и лиши постоянен дискомфорт родители.

  • Ако сте започнали да забелязвате, че губите контрол над детето си, той все по-малко се чува, често се влива в избухване и прави всичко по свой начин, какво ли не му се говори. С такива пориви на вятъра трябва да се справят правилно, че не се лишава детето си възможност да се превърне в силна личност в бъдеще, но и заедно с това-да не загуби тази тънка нишка, която го задържа на ръба на разумното.

  • Още един доста често срещан проблем - чувство за свян. Е, какво, ще кажеш, ами не може детето просто така да дойдат и да се запознаят, наверстает, когато порасне. За съжаление, ако детето избягва контакт с връстниците си, не се опитва да намери приятели и не се опитва в конфликтни ситуации защитават себе си, а след това и в бъдеще едва ли нещо ще се промени, ако, разбира се, това не се определя още в детството. Така че там не се говори, а срамежливост и прекомерна срамежливост може да се преодолее.

  • Агресивност. С този проблем се сблъсква почти всеки родител, детето е прекалено ядосан, може съзнателно да нарани друго дете или да причинят болка на животното, предизвикателно откъсне главата си играчка и да кажа, че така си и трябва. Много важно е, че тази черта не залегла дълбоко в мозъка, което пречи на превръщането на нормален и достоен човек. Съветите на детския психолог родителите ще помогнат да се преодолее и този период в живота на вашето дете.

  • Други ситуация. Всъщност психиката на децата - ранима и много уязвима, а ако в живота има такива ситуации, с които и възрастни да се справят трудно, това е едно дете и не може замкнуться в себе си, да изоставя училище, да спрат да общуват с околните хора. До такива ситуации се отнася смърт на близък човек, тежко заболяване на детето или на някой от членовете на семейството, появата на нов член на семейството, първият поход на училище или градина, причините са много, а да се намери правилното решение и да уместную помощ се оказва далеч не всеки родител. Психолог може да определи причината за преживявания, а също и да намерят сигурен начин за детето, който ще му помогне, колкото се може по-безболезнено да преживеят случилото се.


  • Намиране на детския психолог не е проблем сега, те са практически във всяка детска градина или в училище. Този човек с помощта на специални игрови форми, изображения, ненавязчивых тестване и разговори, за да даде необходимите насоки на родителите. Ако планирате екскурзия до психолог, това не прекалите, защото децата се развиват много бързо, и в един определен момент може да стане твърде късно.